Nizozemsko pošle na Ukrajinu další tři týmy vyšetřovatelů možných zločinů

Nizozemsko pošle na Ruskem napadenou Ukrajinu další tři týmy vyšetřovatelů, kteří budou dokumentovat možné válečné zločiny a zločiny proti lidskosti. Podpoří vyšetřování Mezinárodního trestního soudu (ICC). Mise začne ke konci letošního roku a bude pokračovat i příští rok. Na twitteru o tom informoval nizozemský ministr zahraničí Wopke Hoekstra.


V květnu vyslalo Nizozemsko na Ukrajinu forenzní a vyšetřovací tým pod vlajkou ICC, stejnou metodu zvolí i tentokrát, uvedla ve společném prohlášení ministerstva obrany a spravedlnosti. Autoři dokumentu napsali, že jde o „nasazení s civilním úkolem: forenzní vyšetřování s cílem shromáždit důkazy, které mohou být použity k prokázání válečných zločinů podle mezinárodního práva“.

Vyšetřování se omezí na oblasti, které jsou pod kontrolou ukrajinských sil, aby se snížilo ohrožení vyšetřovatelů. Neměl by nastat přímý kontakt s ruskými okupačními vojáky. Pro případ zranění jsou součástí týmu i lékaři. Náklady na nasazení jsou hrazeny z rozpočtu na mezinárodní bezpečnost, uvádí se v prohlášení.

ICC zahájil vyšetřování možných válečných zločinů, zločinů proti lidskosti či genocidy na Ukrajině jen několik dní po začátku ruské invaze. Vyšetřování zahrnuje období od 21. listopadu 2013, kdy na Ukrajině vypukly protesty proti odmítnutí dohody s Evropskou unií tehdejší proruskou vládou, do současnosti. Může se vztahovat na všechny strany konfliktu v jakékoli části Ukrajiny. Tým 42 odborníků odjel na Ukrajinu vyšetřovat v květnu, byli v něm i Nizozemci.

V souvislosti s možnými zločiny spáchanými na Ukrajině se nejčastěji mluví o hromadném zabíjení v Buči u Kyjeva, kde podle Ukrajiny ruské síly zabily přes 400 lidí. Podle odborníků na mezinárodní právo by tyto vraždy mohly naplňovat skutkovou podstatu válečných zločinů i zločinů proti lidskosti.

Zdroj: ČTK
Foto: canva.com

Go to TOP