Vláda projedná novelu o poskytování dávek zdravotně postiženým

Příspěvek na mobilitu pro handicapované by se mohl od října zvýšit z 550 na 900 korun. Na zdvihací plošinu by stát nově mohl lidem s postižením přispět až 500 000 korun, tedy o 100 000 korun víc než teď. Počítá s tím navrhovaná novela zákona č. 329/2011 Sb., o poskytování dávek osobám se zdravotním postižením a o změně souvisejících zákonů, ve znění pozdějších předpisů, a některých dalších zákonů, kterou se chystá ve středu 31. srpna schvalovat vláda. Chystaný předpis upravuje také pravidla poskytování otcovské a pohřebného či hlášení karantén. Změny mají platit od října t. r. Ministerstvo práce a sociálních věcí proto navrhuje, aby Poslanecká sněmovna předlohu schválila hned v prvním čtení.

 

O přípravě balíčku, který má zmírnit dopady zdražování na handicapované, opakovaně hovořil ministr práce a sociálních věcí Ing. Marian Jurečka, poprvé již koncem dubna. Mezi opatřeními má být vedle zvýšení podpor na mobilitu a plošiny také růst příspěvků na zaměstnávání lidí s postižením. Projednání tohoto nařízení na programu aktuálního jednání vlády není.

Příspěvek na mobilitu se vyplácí od roku 2012. V prvních letech činil 400 korun, od ledna 2018 se zvedl na 550 korun. Od října by se podle návrhu měla podpora zvýšit na 900 korun. Úřady by lidem vyšší dávku poslaly poprvé v listopadu. Na pořízení zdvihací plošiny by handicapovaní nově mohli získat až 500 000 korun místo 400 000 korun. Spoluúčast žadatelů při úhradě dál činí deset procent.

Podle Národní rady osob se zdravotním postižením je navrhované navýšení nedostatečné a neodpovídá realitě. Rada doporučovala zvednutí příspěvku na mobilitu na 2000 korun a na plošinu na 600 000 korun. Požadovala i příspěvky na energie pro lidi, kteří se neobejdou bez podpory dýchacích či jiných přístrojů.

Podle návrhu novely by nárok na otcovskou měl být i v případech, kdy se dítě narodí mrtvé či zemře v šestinedělí. Zákon srovnává podmínky mužů a žen, které po úmrtí potomka mateřskou mají. Pohřebné by se mělo poskytovat také na mrtvě narozené dítě. Zaměstnavatel musí podle návrhu otce na otcovskou uvolňovat, jinak mu hrozí pokuta až 500 000 korun.

Hlášení o karanténě by hygienici měli sociální správě posílat elektronicky. Informaci o karanténě u svého zaměstnance by od úřadu měli dostat i zaměstnavatelé, pokud o to žádají. Stejně jako v době nemocenské, těhotenství či mateřské nesmí pracovník ani při karanténě či otcovské dostat výpověď, vyplývá z novely.

 

Zdroj: ČTK
Foto: vlada.cz 

Go to TOP