Zástupkyně ombudsmana se rozhodla rezignovat, chce změnu zákona o VOP

Aktualizováno

Zástupkyně ombudsmana Mgr. Monika Šimůnková se rozhodla ke konci srpna rezignovat na svou funkci. Nesouhlasí s názory a profesním i lidským přístupem veřejného ochránce práv JUDr. Stanislava Křečka, nechce ho už dál zastupovat a spolupracovat s ním.

 

Moniku Šimůnkovou Sněmovna do funkce ombudsmanovy zástupkyně zvolila v listopadu 2019 a Křečka na post ochránce práv pak v únoru 2020. Nelze je odvolat, jejich mandáty jsou šestileté.

Ombudsman Křeček a jeho zástupkyně Šimůnková měli dlouhodobě rozdílné názory. Střetli se v minulosti kvůli výrokům na adresu Romů, kvůli přítomnosti otců u porodu v době epidemie či kvůli právům dětí. Ombudsman už dřív stáhl svou zástupkyni z vládních rad, v nichž za jeho kancelář zasedala. Od července jí pak odebral veškerou její agendu. Dodatečně to zdůvodnil prodlevami při řešení kauz, což Mgr. Šimůnková odmítla. Za zástupkyni se postavila řada organizací.

Podle Šimůnkové je řada Křečkových výroků „v rozporu s posláním“ ombudsmanovy kanceláře. Ochránce by měl pomáhat bez rozdílu a předsudků, uvedla jeho končící zástupkyně. Je přesvědčena, že se za jejího působení podařilo posílit ochranu práv dětí. Zmínila třeba přítomnost rodičů s potomky v nemocnicích. Zástupkyně prosazovala také odškodnění protiprávně sterilizovaných, které se vyplácí od letoška. Zaměřovala se i na vzdělávání postižených dětí, zaměstnávání handicapovaných či nezákonnost omezování klientů domovů seniorů v době covidu.

Situací v úřadu veřejného ochránce práv se v polovině července zabýval i sněmovní petiční výbor. Sešel se kvůli tomu třikrát. Nakonec se nepřiklonil k žádné ze stran sporu.

Ombudsman JUDr. Stanislav Křeček chtěl se svojí zástupkyní dál spolupracovat. „Lituji toho, že rezignovala, počítal jsem s další profesionální spoluprací. Ale emoce převážily nad racionálním řešením a úvahou,“ řekl veřejný ochránce práv.

Také premiéra profesora PhDr. Petra Fialu, Ph.D., LL.M., mrzí ohlášená rezignace zástupkyně ombudsmana Moniky Šimůnkové. Uvedl, že jde o uznávanou expertku na lidská práva s řadou zkušenosti. Bude přemýšlet, jak její zkušenosti pro český stát dál využívat. V souvislosti s jejím sporem s veřejným ochráncem práv Stanislavem Křečkem zmínil možnost změny legislativy.

I zástupkyně ombudsmana vyzvala k úpravě zákona o ochránci práv. Poukázala na podobné postavení ombudsmana i jeho zástupce. Podle ní je tak proti smyslu normy, aby měl celou agendu jen ochránce a pracovní náplň zástupce se vyprázdnila. Může to mít vliv na dobu a kvalitu vyřizování podnětů. O změnách zákona mluvili už dřív i někteří poslanci. 

Ohlášená rezignace Moniky Šimůnkové na funkci zástupkyně ombudsmana je podle předsedkyně Sněmovny Ing. Markéty Pekarové Adamové selháním veřejného ochránce práv. „Stanislav Křeček jako veřejný ochránce práv ze své funkce nese odpovědnost za fungování celého úřadu. Vyústění situace rezignací jeho zástupkyně je tak jeho selháním ve funkci,“ uvedla Pekarová Adamová. Připomněla, že Sněmovna nemá pravomoc ombudsmana odvolat. „Ale bylo by namístě, aby on sám vyvodil odpovědnost ze selhání ve vedení úřadu, jejímž výsledkem bohužel bude snížení důvěry veřejnosti ve fungování veřejného ochránce práv, a rezignoval,“ dodala předsedkyně dolní komory.

Senát se zatím nezabýval postupem výběru svých kandidátů do budoucí volby nového zástupce ombudsmana. „Zatím jsme věc neřešili, budu ji konzultovat s cílem nalézt nejvhodnější postup,“ uvedl předseda Senátu RNDr. Miloš Vystrčil. Senát bude své kandidáty vybírat ještě v předvolebním složení a podle člena organizačního výboru Ing. Tomáše Czernina by se tento výbor mohl zabývat dalším postupem začátkem září.

Zdroj: ČTK
Foto: ČAK

 

Go to TOP