LEAGLEONE: Rozhovor s předsedou senátu NS JUDr. Pavlem Simonem

Nejvyšší soud v Brně vydal nedávno rozhodnutí, ve kterém uvedl, že advokátovi náleží za nezákonnou vazbu odškodnění i za ušlý zisk celé jeho advokátní kanceláře. Jde o kauzu advokáta Martina Grubnera. Advokát, který je ve vazbě, nemůže pokračovat ve výkonu své činnosti. Nikdo jiný za něj nemůže vykonávat jeho činnost, a Uniká mu tak veškerý zisk, nikdo jiný za něj nemůže vykonávat jeho činnost…

„Dokonce ani advokát, kterého ustanoví ČAK jako zástupce. I on vydělává sám na sebe a nevydělává na zastoupeného advokáta,“ říká v rozhovoru pro LEAGLEONE předseda specializovaného senátu Nejvyššího soudu v Brně, který rozhoduje o nárocích na náhradu újmy způsobené výkonem veřejné moci, doktor Pavel Simon.

Kolik dovolání v civilních věcech Nejvyšší soud odmítá a v čem právníci nejčastěji při jejich sepisu chybují? „Sedmdesát procent našeho času trávíme vysvětlováním, proč se nějakou věcí nebudeme zabývat. Stojí to obrovské množství peněz a je to škoda. Byl bych daleko raději, kdyby k nám chodila dovolání, která můžeme řešit, a která obsahují podstatné otázky. Chtěli bychom plnit svoji základní roli, kterou je sjednocování judikatury,“ přeje si Pavel Simon.

 

Zdroj: LEAGLEONE
Ilustrační foto: LEAGLEONE

Go to TOP