Senátní výbor podpořil důchodové pojištění pro příbuzné pěstouny

Příbuzní pěstouni, kteří se o dítě začali starat před koncem minulého roku a dostávali za to odměnu od státu, zřejmě nebudou muset za dobu péče platit důchodové a zdravotní pojištění. Pěstounství by se u nich zařadilo mezi takzvané náhradní a vyloučené doby a zohlednilo by se při výpočtu penze. Zdravotní odvody by pak posílal stát. Umožnit to má vládní novela, kterou dnes doporučil schválit senátní sociální výbor.

Vládní předloha reaguje na změny v pěstounské péči účinné od ledna. Do konce loňského roku dostávali všichni dlouhodobí pěstouni od státu odměnu, která se považovala za příjem a platily se z ní odvody. Od letoška mají odměnu jen cizí pěstouni, které zprostředkoval úřad. Nezprostředkovaným příbuzným či blízkým pěstounům stát poskytuje příspěvek, u něhož důchodové a zdravotní pojištění není.

Novela má tento nesoulad zpětně od ledna napravit. Stanoví také, že pokud příbuzní pěstouni začali letos v prvním pololetí pobírat starobní, invalidní či pozůstalostní penzi, měla by se jim se zohledněním nových pravidel o vyloučené a náhradní době dopočítat. Údaje, které jsou potřeba pro budoucí důchod, by vedl u pěstounů úřad práce. Po skončení roku by je pak přes ministerstvo zaslal sociální správě. Pro nové pěstouny z rodiny či z řad blízkých novela zavádí osvobození od odvodů až dva roky od převzetí dítěte.

Zdroj: ČTK

Foto: ilustrační canva.com

Go to TOP