Věznice ve Stráži p. R. zkouší jako první doručování balíků přes svůj e-shop

Věznice ve Stráži pod Ralskem na Českolipsku jako první v Česku začala nabízet doručování balíků vězňům od jejich příbuzných či blízkých přes svůj e-shop. Výhodou pro věznici je, že tyto balíky není třeba kontrolovat, zda neobsahují drogy, zbraně, mobily či jiné nepovolené předměty.


„Tyto věci jsou tak malé, že se dají velmi dobře schovat a je obtížné je odhalovat,“
řekl ředitel věznice plk. Mgr. Ladislav Blahník. Na kontrolu balíků přijatých zvenčí je podle něj potřeba mnoho času, u jednoho to trvá třeba i 20 minut. To je náročné hlavně před Vánoci, kdy denně přichází i 50 až 60 balíků, což je práce na celý den pro dva až tři pracovníky věznice. „Takže myšlenkou bylo zařídit to tak, abychom věci, které dostávají odsouzení v nárokovém balíku, nemuseli kontrolovat, ale obdrželi je od nás, ve věznici,“ uvedl ředitel Blahník. Nárokový balík mohou vězni od příbuzných dostat dvakrát do roka.

Pro projekt nazvaný Balík do věznice podle ředitele využili své středisko hospodářské činnosti, které provozuje v areálu věznice prodejnu s potravinami a dalším povoleným zbožím pro vězně. Na takový nákup mají vězni nárok dvakrát týdně. Nabídka zboží prodejny je v pilotním projektu na e-shopu věznice od konce minulého roku a zájem o novou službu podle Blahníka stoupá zatím pozvolna. Za měsíc takto ve věznici vyřizují zatím kolem deseti balíků, pro srovnání za celý loňský rok jich vězni ve Stráži dostali 1138.

Odsouzené k využívaní e-shopu věznice nutit nemůže, snaží se je ale nalákat na nižší cenu, než kdyby jim takový balík posílali příbuzní poštou. Věznice si účtuje 120 korun, navíc do maximální přípustné váhy jednoho balíku pro vězně, což je pět kilogramů, nepočítá váhu obalů a odsouzený tak toho může dostat více. Pro rodinné příslušníky je to pak podle Blahníka jednodušší. „Nemusí zakoupit, zabalit, odnést na poštu, zaplatit poštovné. U nás v e-shopu vybere, zaplatí, my vydáme balík a nakupujícímu dáme vědět, že to bylo realizované,“ dodal ředitel věznice.

 

 

Další novinkou ve strážské věznici je vytvoření nových návštěvních prostor zhruba za pět milionů korun. V provozu budou od července a odsouzení tam budou mít při setkání s příbuznými více soukromí, neboť dozorující pracovník věznice bude od nich oddělený skleněnou kukaní. „Nově tam jsou i dvě speciální místnosti s hračkami určeně pro vězně, za nimiž přijdou jejich děti. Dění v nich bude pracovník věznice sledovat přes kameru. Je to uzpůsobeno tak, aby prostředí věznice vůbec nezasahovalo do kontaktu rodičů a dětí,“ dodal Blahník. Ze zhruba 720 vězňů věznice má děti 40 procent z nich.

Ředitel Vězeňské služby ČR genmjr. Mgr. Simon Michailidis, MBA, řekl, že jde o službu, která začíná být ve věznicích standardem a má příznivý vliv na chování vězňů. „Je to záležitost, která velmi zvyšuje takzvanou dynamickou bezpečnost ve věznici a zlepšuje relaci mezi zaměstnanci a vězněnými osobami,“ dodal.

Zdroj: ČTK
Foto: vscr.cz

Go to TOP