Ukrajina podala na Rusko stížnost u Evropského soudu pro lidská práva

Ukrajina podala u Evropského soudu pro lidská práva stížnost na Rusko. Viní jeho síly z hrubého porušování lidských práv během současné války na Ukrajině. Jedná se ale pouze o symbolický krok, protože Rusko před časem uzákonilo, že rozhodnutí Evropského soudu pro lidská práva již nebude respektovat.

 

Kyjev podle prohlášení ukrajinského Ministerstva spravedlnosti uvedl, že ruská invaze na Ukrajinu je nezákonná z hlediska Úmluvy o lidských právech Rady Evropy, pod níž spadá Evropský soud pro lidská práva ve Štrasburku.

Rada Evropy ale Rusko tři týdny po začátku invaze na Ukrajinu vyloučila. V souvislosti s tím pak ruský prezident Vladimir Putin tento měsíc podepsal zákon, podle něhož se Rusko nebude rozhodnutími štrasburského soudu přijatými po 15. březnu řídit.

„Soud bude vyzván, aby uznal, že Rusko se dopustilo nejočividnějšího a nejzávažnějšího porušování Evropské úmluvy o ochraně lidských práv, které kdy přezkoumával, a aby nařídil spravedlivou kompenzaci ve stejně bezprecedentním rozsahu,“ uvedlo ukrajinské ministerstvo. Ukrajinská stížnost se podle něj týká období od 24. února, kdy ruská invaze začala, do 7. dubna, kdy Rusko stáhlo své pozemní síly od Kyjeva a měst na severu země. Další stížnosti, které obsáhnou pozdější události, budou podle ministerstva následovat.

Moskva popírá, že by se její síly na Ukrajině dopouštěly porušování lidských práv a že by útočily na civilní cíle.

 

Zdroj: ČTK
Foto: canva.com

 

Go to TOP