RB OSN vyzvala Tálibán k respektování práv afghánských žen a dívek

Rada bezpečnosti OSN dne 24. května 2022 jednomyslně schválila prohlášení, v němž vyzývá afghánské vládnoucí hnutí Tálibán, aby rychle změnilo politiku omezování lidských práv a základních svobod žen a dívek.

 

Rada o textu navrženém Norskem vyjednávala čtrnáct dní. Všech jejích 15 členů se shodlo, že je „hluboce znepokojuje drolící se respekt k lidským právům a svobodám žen a dívek ze strany Tálibánu“.

Jako příklady text podle agentury AFP uvádí omezení „dostupnosti výuky a studia, zaměstnání, svobodného pohybu a plnohodnotného a rovnoprávného práva podílet se na veřejném životě“. RB OSN vyzývá Tálibán, aby dívkám otevřel znovu školy, a vyjadřuje znepokojení nad nejnovějším příkazem zahalování tváře na veřejnosti.

Podle diplomatů vyjednávání o prohlášení trvalo tak dlouho kvůli Číně a Rusku, které si nepřály, aby se text zaměřil jenom na lidská práva. Proto se v jedné části prohlášení mluví i o „znepokojení nad nestálou situací Afghánistánu v humanitární, politické, ekonomické, sociální a bezpečnostní oblasti“.

Jedna část textu připomíná, že se v zemi obchoduje s drogami, pokračují teroristické útoky na civilisty a že je třeba obnovit finanční a bankovní systém.

Když se Tálibán loni vrátil do Kábulu, sliboval umírněnější politiku a respekt k ženským právům. Nyní se vrací k praxi, kterou zavedl za své předchozí vlády z let 1996 až 2001, kdy nedovoloval dívkám chodit do škol, nařizoval ženám cele se zahalovat a nedovoloval jim pracovat, napsala agentura Reuters. Původně Tálibán sice slíbil, že školy pro dívky znovu otevře, v březnu t. r. však oznámil, že dívčí školy zůstanou zavřené, dokud pro ně nebude připraven program, který bude v souladu s islámským právem.

Rada bezpečnosti vyzývá Tálibán, aby dívčí školy „otevřel bez dalších odkladů“.

 

Zdroj: ČTK
Foto: un.org

 

 

Go to TOP