Běžci se žlutou stužkou v červnu podpoří zařazení odsouzených do společnosti

Na složité zařazení lidí s trestní minulostí zpět do společnosti upozorní sedmý ročník závodu Yellow Ribbon Run, který se uskuteční 21. června v Aktivním lesoparku v pražských Řepích. Letošní závod je věnován dětem vězněných rodičů. Pro děti bude připraven dětský závod i speciální program.

 

V České republice je více než 40 000 dětí, které mají jednoho nebo oba rodiče ve vězení, v Evropě je takových dětí více než 2,5 milionu, uvedl na tiskové konferenci dne 2. května 2022 generální ředitel Vězeňské služby ČR Mgr. Simon Michailidis, MBA. „To jsou děti, které jsou opomíjené jak ze strany často svých rodičů, blízkých, okolí, vrstevníků, ale také systému. Pokud Žlutá stužka i na to letos chce upozornit, myslím si, že to je jenom dobře,“ uvedl Simon Michailidis.

Běhu se žlutou stužkou se letos zúčastní například moderátorky České televize Barbora Černošková a Jana Peroutková, účast slíbil i stříbrný olympijský medailista z Pchjongčchangu 2018, biatlonista Michal Krčmář. Žlutou stužkou dávají účastníci závodů najevo, že podporují druhou šanci pro lidi, kteří si odpykali trest odnětí svobody a usilují o návrat do běžného života.

Podle organizátorů je míra recidivy v České republice téměř 70 procent, jedna z nejvyšších v Evropské unii. Jedním ze způsobů jak ji snižovat, je právě integrovat odsouzené po odpykání trestu zpět do společnosti.

projekt se stará platforma složená z neziskové organizace Rubikon Centrum, Probační a mediační služby a Vězeňské služby ČR. Lidé přispívají zaplacením startovného, peníze mohou poslat i přes dárcovský portál Darujme.cz.

 

Zdroj: ČTK
Foto: yellowribbon.cz

 

Go to TOP