Dočasná ochrana osob prchajících před válkou na UA – webinář i pro advokáty

Centrum pro evropskou politiku (CEPS) je pořadatelem Webináře o dočasné ochraně osob prchajících před válkou na Ukrajině – výzvách před námi a dalším postupu pro společnou reakci EU.

Diskutovat se na něm bude o reakcích EU na osoby prchající před válkou na Ukrajině, včetně problémů s prováděním a dalšího postupu společného evropského azylového systému (CEAS).

První panel se bude zabývat současným přílivem uprchlíků z Ukrajiny do EU, tím, jak se směrnice EU o dočasné ochraně snaží tento problém řešit, o ochraně základních práv v praxi a dalších problémech s prováděním, které vyvstaly (nebo pravděpodobně vyvstanou).

Druhý panel bude diskutovat o zkušenostech některých zemí mimo EU s řešením dočasné ochrany a rozsáhlého vysídlování uprchlíků. Diskuse se zaměří i na přenos znalostí o alternativních řešeních současných výzev v oblasti ochrany.

Třetí panel se bude zabývat historickými případy masového vysídlování na dnešní území EU, tím, jak byly řešeny a jaká ponaučení lze z těchto minulých událostí a současných událostí pro budoucnost společného evropského azylového systému vyvodit.

Pokud by vás nějaké téma zaujalo, můžete se přihlásit, webinář se koná již 5. května od 9 do 16 hodin, a protože projekt získal finanční prostředky z výzkumného a inovačního programu Evropské unie Horizont 2020, je pro účastníky zdarma. Stačí se jen zaregistrovat ZDE.

Zdroj: CEPS
Foto: canva.com

Go to TOP