Europol zahájil operaci zaměřenou na uplatňování protiruských sankcí

Evropská policejní agentura Europol oznámila, že zahájila operaci zaměřenou na majetek ruských fyzických i právnických osob, na které byly uvaleny sankce kvůli válce na Ukrajině. Na operaci s názvem Oscar se budou kromě ní podílet také úřad pro justiční spolupráci Eurojust a unijní agentura pro ostrahu hranic Frontex.

 

Od 24. února, kdy začala ruská invaze na Ukrajinu, uvalila Evropská unie řadu sankcí na ruské jednotlivce i společnosti. Cílem operace Oscar je podle prohlášení Europolu podpora členských států EU při zmrazování majetku osob, které se v souvislosti s uvedenou invazí ocitly na unijním sankčním seznamu. Kromě toho bude odhalovat možné obcházení obchodních a hospodářských sankcí EU.

Operace potrvá nejméně jeden rok. Europol se při ní bude snažit usnadňovat výměnu informací mezi členskými státy EU a poskytovat jim operativní i analytickou podporu při finančním vyšetřování.

Eurojust bude mimo jiné poskytovat právní pomoc a podporovat a posilovat spolupráci mezi vnitrostátními vyšetřovacími a justičními orgány. Agentura Frontex přispěje k operaci tím, že posílí kontrolu osob, které překračují vnější hranice EU a spadají do oblasti působnosti sankcí.

 

Zdroj: ČTK
Foto: europol.europa.eu

 

Go to TOP