Sněmovna podpořila roční odklad účinnosti části stavebního zákona

Sněmovna dne 25. března v úvodním kole i přes nesouhlas opozice po zhruba sedmihodinovém jednání podpořila roční odklad účinnosti klíčových pasáží nového stavebního zákona přijatého loni. Návrh o rok odkládá vznik krajských stavebních úřadů, pod něž mají dosavadní stavební úřady při obcích a městech přejít. Od poloviny příštího roku by vznikl v souladu s novým zákonem pouze Specializovaný a odvolací stavební úřad, který bude mít na starosti velké investiční akce, jako jsou třeba dálnice. Vláda chce mezitím připravit novelu stavebního zákona.

Rozhodnutí Sněmovny neznamená schválení návrhu, ale jen jeho posunutí do dalšího kola projednávání. Zabývat se jim bude sněmovní výbor pro veřejnou správu. Sněmovna mu zkrátila lhůtu k projednání na 30 dní místo obvyklého dvojnásobku. Předloha odolala návrhu na zamítnutí i návrhu na vrácení předkladatelům k dopracování, což je jen jiná forma zamítnutí, které vznesla bývalá ministryně pro místní rozvoj a současně zpravodajka k předloze Klára Dostálová.

Nový stavební zákon se připravoval řadu let a měl urychlit stavební řízení především díky dodržování stanovených lhůt. Sněmovna ho přes odpor tehdejší opozice schválila loni. Strany, které nyní tvoří vládní většinu, však tehdy vyjadřovaly obavy z toho, že přechod stavebních úřadů pod stát po vzoru třeba finanční správy ochromí stavební řízení a přípravu staveb.

Podle nynější předsedkyně sněmovního výboru pro veřejnou správu Dostálové, která zákon v minulém volebním období předkládala, by schválení odkladu účinnosti na červenec přineslo nejasné až absurdní důsledky pro územní plánování a obecní stavební úřady by měly postupovat podle už neúčinného zákona. Pozastavila se nad tím, že ponecháním specializovaného stavebního úřadu vláda podle ní říká, že nový zákon je dobrý pro stát, ale nikoli pro občany. Specializovaný úřad bude mít od poloviny příštího roku na starosti velké investiční projekty, jako jsou třeba dálnice.

„Je to zásah do účinného, běžícího zákona,“ upozorňoval stínový ministr dopravy Martin Kolovratník. Část nového zákona začala platit již letos. Jde o ustanovení, která má připravit vznik Nejvyššího stavebního úřadu, například začít nabírat zaměstnance. „Zákon nabyl pouze dílčí účinnosti. Odložení jeho účinnost je tak legitimní a není tak protiústavní,“ argumentoval ministr pro místní rozvoj Bartoš.

Nový zákon přesouvá stavební úřady pod stát a počítá se vznikem Nejvyššího stavebního úřadu. Pod ním mají být jednotlivé stavební úřady organizované podobně, jako je tomu nyní třeba u finanční správy. Podle odpůrců se tím státní správa vzdálí občanům. Nový zákon má například zajistit dodržování lhůt povolovacího řízení a posiluje postavení obcí v územním rozvoji.


Zdroj: ČTK
Foto: canva.com

 

Go to TOP