Advokáti už měsíc pomáhají uprchlíkům z Ukrajiny a prožívají s nimi těžké chvíle

Oleg je na světě teprve čtyři měsíce. Jeho tátou je Stanislav. Je to jeho třetí potomek, druhý kluk. Oleg měl vyrůstat v ekonomicky slušně zabezpečené rodině partnera advokátní kanceláře v hlavním městě evropského státu. Jenomže tím státem je Ukrajina a tou metropolí Kyjev…

 

Oleg už měsíc žije jako válečný uprchlík. Nebude si to pamatovat. Stejně, jako si, doufejme, nebude pamatovat, že v nejútlejším dětství musel s mámou, tátou a sourozenci utíkat před válečným běsněním. Z domu, který teprve před pár měsíci koupili, vzali jídlo, psa, jeden kufr nejnutnějších věcí pro každého a přes Ivano-Frankovsk a Slovenskou republiku vyrazili do Prahy. Stanislavova rodina se do české metropole dostala s pomocí advokáta Jana Černohorského. Rodině zajistil bydlení alespoň na měsíc s vírou, že během tohoto měsíce se podaří zabezpečit Stanislavovi práci, aby rodinu uživil.

Advokát Černohorský se s prosbou o pomoc obrátil na Českou advokátní komoru, na její e-mailovou adresu help.ukraine@cak.cz napsal: „Po několikadenním snažení se mi do ČR podařilo dostat mého známého advokáta z Kyjeva i s jeho rodinou. Hovoří ukrajinsky, rusky, anglicky a dorozumí se i česky a turecky. Nyní pro něj sháním jakékoli právní uplatnění…“.

Pak napsaly dvě „pražské“ advokátky stejného jména – Oksana, jedna původně z Charkova, druhá z Kyjeva. Napsala i Svitlana, Charkovanka, která je nyní v Řevnicích. Advokátka Olena, která měla advokátní praxi v Zakarpatské oblasti, přijela na ČAK osobně i se svým manželem a dcerou z Plzně. E-mail od Ulyany ze Lvova, nyní z Prahy, doputoval na ČAK a z Komory pak „cestoval“ na Ukrajinu a zpátky.


Proč Ulyanin e-mail putoval na Ukrajinu a zpět?

Ulyana a ani další advokátky si s sebou nestihly vzít potvrzení, že jsou opravdu advokátky. Neměly šanci vzít si jakékoli potvrzení o čemkoli, kromě pasů. ČAK má nyní možnost nechat je u Ukrajinské národní advokátní komory ověřit a následně potvrdit, že opravdu jde o advokáty.

Ukrajinští advokáti, kteří shání místo v oboru, zatím nemohou vykonávat přímo advokacii. Neumožňuje to nejen český, potažmo evropský právní řád, ale významná je i jazyková bariéra. Pro výkon této profese je znalost češtiny naprosto nezbytná – jak jinak rozumět českému právu, nálezům soudů, jejich rozsudkům atp.? Všichni, kdo se na ČAK obrátili, nás informovali, že se česky intenzivně učí.

Za každým e-mailem, který ukrajinští advokáti na Komoru posílají, se skrývá osud a prožitek, který si na vlastní kůži nepřeje okusit nikdo z nás.

Syn Svitlany svou matku, 81letou babičku, manželku s 8letou dcerou a 8měsíčním synem doprovodil ke slovenským hranicím, aby se pak vrátil: „Můj syn je také právník, zůstal na Ukrajině, aby mohl pomáhat lidem a čeká na povolání k armádě. Sbírá informace a důkazy vojenských zločinů, aby je později mohl předložit u mezinárodního soudu v Haagu. Dne 24. února 2022 o 5. hodině ranní začalo ostřelovaní Charkova.  Náš život se rozdělil na „před“ a „po“. Vyjeli jsme směrem na Užhorod. Počítali jsme, že budeme moci přečkat tam. Cestou jsme několikrát měnili směr jízdy a pořád jsme doufali, že nebudeme muset opustit Ukrajinu. Když jsme projížděli městem Kirovohrad, slyšeli jsme balistické rakety, a tehdy padlo rozhodnutí opustit Ukrajinu. Cestovali jsme celkem 6 dní, spali jsme ve sportovních halách, ve školách a také v autě na cestě. Nakonec po dojezdu na slovenské hranice a po 30 hodinách čekání jsme se dostali do bezpečí,“ napsala nám Svitlana.

Z této skupiny advokátek a jednoho advokáta se podle našich informací zatím povedlo najít zaměstnání v oboru pouze Stanislavovi a přispěla k tomu šťastná náhoda:

Jen co jeden z členů týmu ČAK HELP UKRAINE domluvil s advokátem Černohorským, přítelem Stanislava, rozdrnčel se mu telefon opět. Volal JUDr. Jiří Pokorný, Ph.D., s otázkou, zda by nějak nemohl pomoci tím, že by zaměstnal ukrajinského advokáta. Jedinou podmínkou byla znalost češtiny alespoň na komunikativní úrovni. Když se dozvěděl, kdo pro svého ukrajinského přítele shání práci, nechtěl věřit vlastním uším: „Černohorský? Jaké má číslo ČAK? Aha, tak Honza je můj spolužák ze studií, zavoláme si!“

Přáli bychom si, aby podobná šťastná náhoda potkala každého Ukrajince, který k nám utekl v obavě o svůj vlastní život a životy svých blízkých. Na ČAK shromažďujeme životopisy a další údaje o advokátech, kteří se na nás obrátili s žádostí o pomoc. A také se snažíme aktivně oslovovat advokátní kanceláře.

ČAK opětovně prosí české advokátky a advokáty: Pomozte!

Čeští advokáti byli první, kdo prostřednictvím své Komory začali v naší zemi aktivně koordinovat a přímo nabízet právní pomoc a poskytli k ní veškeré své kontakty!

Seznam advokátů, nabízejících bezplatnou právní pomoc a služby válečným uprchlíkům, včetně jejich kontaktů, začal na www.cak.cz vznikat v pátek 25. února 2022 v 11:29:17. Už v úterý byly informace pro snadnější orientaci v něm přeloženy do ukrajinštiny. Seznam byl k dnešnímu dni zobrazen 30 000krát. V průměru si ho denně prohlíží 500 lidí. ČAK se ze všech sil snaží dostat tento seznam přímo k uprchlíkům.

CCBE dnes informovala o vytvoření webové stránky věnované Ukrajině: Obsahuje seznam kontaktních údajů za všechny členské státy CCBE o advokátech, advokátních komorách a právnických společnostech, poskytujících právní pomoc lidem prchajícím před válkou na Ukrajině.

Nezůstalo pouze u toho. Advokátky, advokáti, advokátní kanceláře a další čeští občané během jediného dne! shromáždili jeden milion korun na pomoc ukrajinským advokátům postiženým válkou. K dnešnímu dni je na účtu „pouze“ 1.081.967,66 Kč, ale to jen proto, že 2.000.000 korun již byly zaslány Ukrajinské národní advokátní komoře (čti také Správní rada NAAU poskytla pomoc 33 advokátům, rozdělila přes 2 miliony hřiven).

Za pomoc českým kolegům na Facebookovém profilu NAAU poděkoval prostřednictvím videa její viceprezident Valentyn Gvozdiy:

Máme informace o tom, že nejen JUDr. Pokorný, ale i další advokáti zaměstnali své ukrajinské kolegy.


Proto prosíme, aby help.ukraine@cak.cz kontaktovali i další, kdo by stejným způsobem byli ochotni pomoci i Oksaně Cherniak (Praha), Oksaně Malchenko (patrně Praha, místo nynějšího pobytu neuvádí), Oleně Demčuk (Plzeň), Svitlaně Myroněnko (Řevnice), Ulyaně Kropivnické (patrně Praha, místo nynějšího pobytu neuvádí). Děkujeme!!!


Redakce AD
Foto: canva.com

 

Go to TOP