Za rozpoutání války by bylo na místě postavit Putina před trestní tribunál

Předseda Ústavního soudu JUDr. Pavel Rychetský, dr.h.c., pokládá rozpoutání války na Ukrajině za tak hrubé porušení všech norem

Předseda Ústavního soudu JUDr. Pavel Rychetský, dr.h.c., pokládá rozpoutání války na Ukrajině za tak hrubé porušení všech norem mezinárodního práva, že by bylo na místě postavit ruského prezidenta Vladimira Putina před Mezinárodní trestní tribunál. Zmínil také možnost vydat na něho evropský zatýkací rozkaz a pozastavit členství Ruska v mezinárodních institucích.

 

Ekonomické sankce je podle Rychetského zapotřebí uplatnit v nejintenzivnější formě, samy o sobě ale prý nebudou dostatečnou reakcí. „Měly by být v celém světě zmrazeny veškeré vklady a aktiva ruského státu i jeho představitelů, včetně Putina a všech členů jeho rodiny,“ míní předseda Ústavního osudu.

„Rusko, stejně jako jeho předchůdce SSSR, vždy usilovalo o rozšíření svého území, anebo alespoň svého vlivu, na země východní i střední Evropy. Bezprecedentní rozpoutání války poprvé od konce druhé světové války na evropském území však představuje tak hrubé porušení všech norem mezinárodního práva, že by bylo na místě postavit prezidenta Putina před Mezinárodní trestní tribunál, vydat na něj evropský zatýkací rozkaz a pozastavit členství Ruské federace ve všech mezinárodních institucích včetně OSN,“ uvedl JUDr. Rychetský.

Občanům Ruska s výjimkou uprchlíků a azylantů by se měl podle předsedy ÚS znemožnit vstup do členských států EU. Občanům Ukrajiny by naopak poskytl veškerou, nejen humanitární pomoc, včetně zjednodušeného řízení o azylu.

Putinova administrativa a zejména její zpravodajské služby operují napříč evropským kontinentem, konstatoval předseda Rychetský. „Celé farmy petrohradských trollů pod taktovkou Putinovy kliky šíří napříč kyberprostorem nejrůznější dezinformace a hybridní válku proti civilizovaném světu vedou již řadu let. Nejsem odborníkem na prostor elektronických komunikací, ale soudím, že by provideři elektronických sítí měli ruským trollům zamezit přístup na své sítě,“ uvedl předseda Ústavního soudu, někdejší disident a signatář Charty 77.

Zdroj: ČTK
Foto: Igor Zehl

Go to TOP