NSS tento týden rozhodoval o kauzách dostavby obchvatů a dalších komunikací

Nejvyšší správní soud rozhodl dne 23. února, že stavební povolení pro obchvat Frýdku-Místku z roku 2017 není pravomocné a v rozsudku uvedl, že zamítnutí rozkladu proti stavebnímu povolení Ministerstvem dopravy se ruší, stejně jako pozdější zamítavý rozsudek Krajského soudu v Ostravě. Ministerstvo dopravy se tedy musí rozkladem zabývat znovu. Spolek Děti Země tak uspěl se svojí kasační stížností.

 

Jaký bude praktický dopad na již rozestavěný obchvat, není zatím zřejmé. První část by přitom měla být zprovozněná už letos na jaře, druhá v létě. Zatímco spolek Děti Země s kasační stížností uspěl, NSS zamítl naopak tento týden kasační stížnost, v níž se žalobci domáhali zrušení změny územního rozhodnutí pro dostavbu dálnice D1 okolo Přerova. Pro Ředitelství silnic a dálnic je to další úspěšný krok v právní při, která řadu let stavbu desetikilometrového úseku provází. ŘSD už má od prosince pět nabídek od firem, které se o stavbu ucházejí, ale soutěž zatím ještě neskončila a smlouva uzavřená není. Ještě jedna kasační stížnost u NSS leží, ta je podaná spolkem Děti Země. Silničáři také nyní čekají, jak Ministerstvo dopravy

Další stížností, kterou NSS tento týden zamítl, je stížnost samospráv, které zpochybňovaly kolaudační rozhodnutí Pražského okruhu v úseku D1-Vestec. Město Jesenice a obce Modletice, Dobřejovice a Herink se obrátily nejprve na Městský soud v Praze, po zamítnutí žaloby podaly samosprávy ještě stížnost. Rozhodnutí NSS je dočasně zpřístupněné na úřední desce.


Zdroj: ČTK; NSS
Foto: canva.com

Go to TOP