Nestor české advokacie JUDr. G. Bubník se zařadil mezi osobnosti Paměti národa

Paměť národa je jednou z nejrozsáhlejších sbírek vzpomínek pamětníků v Evropě, která je veřejnosti přístupná online od roku 2008. Jde o databázi výpovědí lidí, kteří byli přímými svědky událostí 20. století a na které by se nemělo zapomenout. Paměť národa nyní nově zdokumentovala i příběh nestora české advokacie, prvního českého absolventa práv na Harvardu, člena Mezinárodního olympijského výboru, rozhodčího krasobruslení, sportovního funkcionáře, donátora…. JUDr. Gerhardta Karla Bubníka.

 

„Po osmi měsících práce zveřejnila Paměť národa několikahodinové video mého svědectví o židovství, o tom, jak moji příbuzní docházeli do transportů, o shledání na konci války, o mém studiu na Harvardu, o krasobruslení, advokacii, charitě…,“ uvedl pro Advokátní deník JUDr. Bubník. Celé video je přístupně pouze pro badatele, ale na webu Paměti národa je k vidění několik video ukázek, text životního příběhu a fotografie.

Doktor Bubník je stále velmi činorodý a jako náruživý lyžař se těší, že letos konečně po roční absenci kvůli pandemii znovu navštíví své oblíbené sjezdovky. A nevynechá ani přenosy z olympiády, která zahájí tento pátek, zejména ty z krasobruslení.

Vždyť jako rozhodčí a funkcionář byl na devíti zimních olympiádách a obzvlášť slavnou se stala jeho účast v roli rozhodčího v Lillehammeru, kdy jej sledovaly miliony diváků u televizních obrazovek při volné jízdě žen. Tehdy také vznikla jeho nejslavnější fotografie, když kontroloval přetrženou tkaničku u brusle Tonyi Hardingové. Souboj tehdejších dvou rivalek Tonyi Hardingové a Nancy Karriganové nakonec vyústil v kauzu, na kterou se ani po 28 letech nezapomnělo…

Nejen o tom vyprávěl v rozhovoru v lednovém čísle časopisu Reportér a určitě na téma krasobruslařského soudcování dojde i v připravovaném půlhodinovém pořadu ČT24 Interview, který se bude vysílat již tuto sobotu 5. února od 18:30 hodin.
Panu doktorovi přejeme za redakci AD hodně zdraví a sportovních zážitků. 

Redakce AD
Foto: ČAK

Go to TOP