Asociace: Případy dětí mají soudy a úřady řešit ve zkrácené lhůtě

Záležitosti dětí by měly soudy a úřady projednávat neprodleně a ve zkrácených lhůtách, a to s ohledem na zájem dětí. Pokud je nutné děti kvůli týrání či zneužívání z domácností odebrat, měly by mít šanci zůstat v širší rodině. V reakci na verdikt Evropského soudu pro lidská práva týkající se případu matky, jíž byli v Norsku odebráni dva synové a předáni do péče pěstounů, to řekla tajemnice asociace Dítě a rodina Anna Krbcová. Soudní rozhodnutí či kroky norských úřadů asociace, která zastřešuje 88 organizací na pomoc ohroženým dětem, však nekomentovala.

 

„V ČR dlouhodobě upozorňujeme na to, že je zcela zásadní projednávat záležitosti týkající se ohrožených dětí neprodleně, ve zkrácených lhůtách. Prakticky vždy jde o citlivé téma, které je třeba důkladně posoudit, ale ohled se v tomto případě musí brát především na zájmy a ochranu dítěte,“ uvedla Anna Krbcová.

Kauza „norských“ bratrů se řeší od roku 2011, kdy sourozence české matce a otci odebraly norské úřady kvůli podezření na zneužívání, zanedbávání a týrání. To se nepotvrdilo, soud ale považoval zjištění za závažná a děti nechal u pěstounů. Matka se postupně obracela na norské instituce a norské i české soudy. V roce 2017 si pak stěžovala u Evropského soudu pro lidská práva. Ten nyní rozhodl ve prospěch Norska.

Podle údajů z výkazů Ministerstva práce úřady v Česku odebraly předloni – na základě rozhodnutí soudů – z rodin 2903 dětí. Nejčastějším důvodem bylo zanedbávání péče. Proti předchozímu roku případů v roce 2020 výrazně ubylo, bylo jich zhruba o pětinu méně. Za předloňským úbytkem mohla být podle odborníků pandemie onemocnění covid-19 a s tím související omezená činnost úřadů a soudů.

Experti na ochranu dětí opakovaně zdůrazňují, že dětské kauzy je v Česku nutné řešit co nejrychleji a zájem i názor dětí se má brát v potaz. Kritizují dobu trvání některých případů či sporů, které se táhnou i několik let. Pracovníci, kteří se záležitostmi dětí zabývají, by měli být speciálně vyškoleni. Podle zástupců organizací je potřeba také posílit preventivní služby a práci s rodinou, aby dokázala případné potíže zvládnout a děti z ní nemusely odcházet. Netýká se to ale případů, kdy jde dětem o zdraví, zdůrazňují odborníci.

 

Zdroj: ČTK
Foto: canva.com

Go to TOP