Senát umožnil zmrazení platů ústavních činitelů, Soudcovská unie nesouhlasí

Senát umožnil přijetí novely zákona Ministerstva práce a sociálních věcí, která má pro letošní rok zmrazit platy všech ústavních činitelů na loňské úrovni. Rozhodl tak dne 20. ledna 2022 navzdory doporučení svých výborů, podle nichž je novela protiústavní vzhledem ke snížení příjmů soudců. Novelu, kterou zástupci justice zřejmě napadnou u Ústavního soudu, tak nyní dostane k podpisu prezident Miloš Zeman. Ten už v neděli oznámil, že návrh podepíše.

Výše platů politiků, soudců a státních zástupců se stanovuje z platové základny, která vychází z předloňské průměrné mzdy. Od ledna se platové základny politiků, soudců a žalobců zvedly o šest procent. Novela je má opět snížit. V případě politiků to bude z částky 89 155 korun na 84 060 korun. U soudců má klesnout ze 106 986 korun na 100 872 korun a u žalobců z 96 287,40 korun na 90 748,80 korun.

Vláda chce novelou ušetřit státu zhruba 600 milionů korun. Právě touto úsporou zdůvodnila potřebu zrychleného schvalování novely. Podle kritiků ani to není v souladu s ústavním pořádkem.

Soudcovská unie ČR zásadně nesouhlasí s vládním návrhem na letošní zmrazení platů všech ústavních činitelů včetně soudců na loňské úrovni. Přístup kabinetu ji zklamal. Na dnešním zasedání v Kroměříži se republiková rada unie shodla na tom, že podpoří soudce, kteří se budou za využití všech právních prostředků domáhat „oprávněných platových nároků“ za tento rok.

„Soudcovská unie České republiky vyjadřuje hluboké zklamání nad přístupem vlády ČR, která na jedné straně deklaruje posilování demokratického právního státu a vlády práva, a v rozporu s tím ve vztahu k nezávislé soudní moci, navíc bez potřebného předchozího dialogu s ní, pokračuje v dlouholeté erozi materiálního zabezpečení soudců,“ uvedla Soudcovská unie v prohlášení.

Aktuálnímu vládnímu návrhu jeho kritici vytýkají, že se týká i platů soudců, a může tak ohrozit jejich nezávislost. Zástupci justice už ohlásili, že normu v případě přijetí napadnou u Ústavního soudu. Prezident Miloš Zeman kritizoval neochotu soudců nechat si zmrazit platy a vyzval je, aby byli solidární a navržené snížení svých příjmů akceptovali.

Soudcovská unie si myslí, že projednávání návrhu nesplňuje podmínky stavu legislativní nouze. Poukázala i na to, že vláda návrh zákona s reprezentanty soudní moci neprojednala, ani si nevyžádala jejich stanovisko. Ministr spravedlnosti JUDr. Pavel Blažek, Ph.D. dne 18. ledna uvedl, že o den dříve měl dlouhé jednání s předsedy krajských soudů a že se mu zatím nepodařilo setkat se zástupci Soudcovské unie.

Unie ve svém stanovisku připomněla zásahy do platů soudců v minulosti. „V roce 2015 došlo k dohodě reprezentantů soudní moci s vládou, když soudci uvěřili příslibu vlády, že v budoucnu k protiústavním zásahům do platových poměrů nebude docházet a dobrovolně se vzdali části svých oprávněných platových nároků; došlo tak k úspoře takřka čtyř miliard Kč ve státním rozpočtu,“ konstatovali soudci.

Systémová platová solidarita soudců se společností je podle unie trvale a stabilně zajištěna zákonnou úpravou účinnou od roku 2021, podle níž se platová základna pro výpočet platů soudců odvíjí od průměrné mzdy za předminulý kalendářní rok. „Soudcovská unie nebrojila proti zmrazení platů soudců za rok 2021 a nepodporuje snahu domáhat se platových nároků soudní cestou. Vyjadřuje podporu soudcům, kteří chtějí využít všech právních prostředků k domáhání se oprávněných platových nároků za rok 2022 a je připravena jim poskytnout veškerou pomoc,“ stojí v prohlášení Soudcovské unie.

Horní komora parlamentu už loni podobnou úpravu odmítla. Senátní výbory uznaly nutnost snížit výdaje státu, navrhované zmrazení letošních platů všech ústavních činitelů na loňské úrovni by ale přineslo úsporu jen ve výši 0,6 miliardy korun.

Zdroj: ČTK; Soudcovská unie ČR
Foto: canva.com

Go to TOP