Maltská právnička Roberta Metsolaová je favoritkou na post předsedkyně EP

Maltská europoslankyně Roberta Metsolaová (42), která je od roku 2020 první místopředsedkyní Evropského parlamentu, má být hlavní kandidátkou na post předsedkyně Evropského parlamentu po Davidu Sassolim, jenž zemřel dnes, 11. ledna, týden před volbou svého nástupce.

 

Právnička Metsolaová je od listopadu 2020 první místopředsedkyní Evropského parlamentu (EP). Na starosti má mimo jiné jednání EP s parlamenty členských zemí a za velké výzvy stojící před EP po svém zvolení označila hospodářské a zdravotní dopady covidové pandemie, teroristické hrozby, situaci v Bělorusku či budoucnost vztahů s USA. Po smrti předsedy EP Davida Sassoliho je až do zvolení jeho nástupce úřadující předsedkyní tohoto orgánu EU. Členkou EP je Metsolaová od roku 2013.

Specializuje se na evropské právo. V minulosti působila jako přidělenec Malty pro právní a soudní spolupráci v rámci stálého zastoupení Malty při Evropské unii. V letech 2012 až 2013 byla právní poradkyní vysoké představitelky EU pro zahraniční věci a bezpečnostní politiku (tzv. ministryně zahraničí EU) Catherine Ashtonové. Do EP neúspěšně kandidovala již v letech 2004 a 2009.

Narodila se 18. ledna 1979 v maltském přístavním městě Saint Julian’s. Vystudovala právo na Maltské univerzitě a poté absolvovala postgraduální studium na Evropském kolegiu v Belgii. Na Maltě byla aktivní v několika studentských organizacích, poté působila jako generální tajemník konzervativně a křesťansky zaměřené organizace Evropští demokratičtí studenti (EDS). Před referendem o začlenění Malty do EU v roce 2003 patřila k aktivním zastáncům vstupu země do unie. Malta rozšířila řady EU spolu s dalšími devíti státy včetně ČR v následujícím roce. Metsolaová zároveň patří k hlasitým odpůrcům potratů, za což si vysloužila kritiku z řad liberálních a socialistických europoslanců.

Je vdaná, jejím manželem je Fin Ukko Metsola, který je členem finské proevropské konzervativní Národní koaliční strany (KOK). V roce 2009 oba kandidovali ve volbách do EP a stali se tak prvním manželským párem, který kandidoval ve stejných volbách do EP ze dvou různých členských států. S manželem mají čtyři děti.

V případě svého zvolení předsedkyní EP by se stala po Francouzkách Simone Veilové a Nicole Fontaineové třetí ženou v čele této instituce v její historii.

Zdroj: ČTK
Foto: europarl.europa.eu

 

Go to TOP