Ministryně spravedlnosti Marie Benešová se chce vrátit částečně k advokacii

Končící ministryně spravedlnosti Mgr. Marie Benešová uvedla, že se ve funkci po celou dobu snažila o transparentnost. Demonstrace proti jejímu jmenování podle ní nespravedlivě poškodily její profesní pověst. Nyní hodlá zejména odpočívat a později se chce vrátit k advokacii, avšak v menším rozsahu než před nástupem na ministerstvo.

 

Třiasedmdesátiletá právnička a poradkyně prezidenta Miloše Zemana pro justici stála v čele resortu od konce dubna 2019. V současné vládě v demisi tehdy nahradila úředníka JUDr. Jana Kněžínka, Ph.D., který rezignoval po deseti měsících. Své působení v čele ministerstva nyní zhodnotila tak, že se podařilo splnit převážnou většinu úkolů obsažených v programovém prohlášení vlády.


„Namátkou jde o spotřebitelskou novelu občanského zákoníku, která zlepšuje postavení spotřebitelů, novely předpisů omezující dětské dluhy, předpisy o nezabavitelných částkách lidí v exekuci a insolvenci, dohody o vině a trestu, transpozice k insolvencím, novela zákona o soudech a soudcích bránící přetěžování ve správním soudnictví, která na základě doporučení GRECO zavádí jednotný a transparentní systém přípravy na soudcovské povolání, či zákony řešící pandemii – lex covid justice I a II,“
uvedla Benešová.


„Mrzí mě, že se nepodařilo dokončit některé zákony, které ministerstvo spravedlnosti zpracovalo a které skončily v předchozí Poslanecké sněmovně,“
uvedla. Zmínila zákon o hromadných řízeních či takzvanou vyživovací novelu občanského zákoníku. „A nemohu ještě nevzpomenout zákon o státním zastupitelství,“ podotkla.


Ministryně Benešová také připomněla, že ji protesty proti jejímu jmenování nemile překvapily. „Nebylo to nic příjemného sledovat Václavské náměstí vyjadřující obavy, aniž byste cokoliv udělala. Myslím, že mi to ublížilo a nespravedlivě poškodilo profesní pověst. Přitom se žádné obavy nenaplnily. Snažila jsem se celou dobu o transparentnost. Při výběrových řízeních jsem do vedoucích funkcí jmenovala odborníky, kauzy jsem neohýbala a panu premiérovi jsem nestranila,“ zdůraznila.


Někdejší nejvyšší státní zástupkyně, exposlankyně a bývalá místopředsedkyně ČSSD Benešová už Ministerstvo spravedlnosti v minulosti řídila, a to od července 2013 do ledna 2014 v úřednické vládě Ing. Jiřího Rusnoka.

Zdroj: ČTK
Foto: AD

Go to TOP