Genderové násilí představuje významný problém, shodli se europoslanci

O potřebě bojovat proti kybernetickému násilí, které je namířeno proti ženám a sexuálním menšinám, hovořili v úterý 14. prosince na plénu Evropského parlamentu ve Štrasburku europoslanci. Očekává se, že také schválí text, který vyzývá k zintenzivnění úsilí v postihování tohoto typu násilí.

 

Europoslankyně Elissavet Vozembergová-Vrionidiová, která je zpravodajkou návrhu, uvedla, že online i off-line genderové násilí představuje významný problém, který je zakořeněn ve strukturální nerovnosti ve společnosti a který se zhoršil během pandemie onemocnění covid-19. Zároveň dodala, že genderové násilí je moderní technologií usnadněno, a zdůraznila, že nejde o novou formu násilí, nýbrž o pokračování násilí, jež se odehrává off-line. S odkazem na průzkum řekla, že přibližně sedm procent žen v EU zažilo v posledních 12 měsících stalking nebo obtěžování na internetu. Cílem návrhu je podle ní zajistit, aby se otázka genderového kybernetického násilí řešila v trestních zákonících členských států. Návrh zároveň počítá s pomocí obětem.

Europoslankyně Sylwia Spureková, která je spoluzpravodajkou návrhu, projev na plénu zahájila citováním výhrůžek a urážek, které obdržela na internetu. Následně poznamenala, že kybernetické násilí namířené proti ženám je velmi rozšířené a situace se v době pandemie ještě zhoršila. Mezi častými oběťmi tohoto druhu násilí jsou přitom podle ní političky, aktivistky, novinářky a další ženy, které se zapojují do veřejného dění. Poznamenala, že tu jde o „kvalitu naší demokracie“ a že ženy nelze umlčovat a vyřazovat z veřejné debaty.

Legislativní návrh připravený výbory pro práva žen a občanské svobody uvádí, že EU chybí legislativní rámec pro boj s genderovým kybernetickým násilím a minimální úroveň ochrany a odškodnění pro oběti. V EU je podle něj zapotřebí přijmout směrnici, jež zavede jednotnou definici trestního práva pro kybernetické násilí.

 

Zdroj: ČTK
Foto: canva.com

 

Go to TOP