Sociální výbor podpořil prodloužení otcovské dovolené

Na svém jednání dne 10. srpna podpořil senátní Výbor pro sociální politiku poslaneckou novelu zákona č. 187/2006 Sb., o nemocenském pojištění, která zmírňuje podmínky nároku na ošetřovatelské volno. Předloha také prodlužuje otcovskou dovolenou, a to ze stávajícího jednoho na dva týdny a současně prodlužuje šestitýdenní období po narození dítěte, v němž mohou čerství otcové dávku čerpat, o dobu případné hospitalizace novorozence. Senát bude o novele rozhodovat na svém zasedání, které bude zahájeno ve středu 18. srpna.

 

Otcové si mohou po narození potomka v šestinedělí vybrat sedm dní, pokud odvádějí nemocenské pojištění. Z něj pak dostávají 70 procent základu svého příjmu, tedy stejně jako ženy na mateřské.

V případě ošetřovatelského volna zkracuje projednávaný zákon dobu, po kterou musí být člověk, jenž má být ošetřován, hospitalizován. Volno na péči o příbuzné může trvat až 90 dnů, členové rodiny se na něm mohou střídat, z nemocenského pojištění dostávají 60 procent základu svého příjmu. Nyní si mohou o volno požádat lidé s nemocenským pojištěním na péči o člověka, který strávil aspoň týden v nemocnici, nově by to měly být pouze čtyři dny. Podmínka hospitalizace by se navíc neuplatňovala u péče o lidi v konečném stadiu nevyléčitelné nemoci.

V případě ošetřovného předloha rozšiřuje okruh pečujících lidí, u kterých nebude vyžadováno soužití s ošetřovaným příbuzným v jedné domácnosti. Podle důvodové zprávy předkladatelé reagují na slábnoucí mezigenerační soužití. Zástupkyně předkladatelů poslankyně PaedDr. Alena Gajdůšková řekla, že v dnešní době už je tato podmínka anachronismem.

 

Zdroj: ČTK
Foto: canva.com

Go to TOP