Nový Zéland chystá doživotní zákaz kouření pro mladé lidi

Novozélandská vláda přišla s unikátním plánem, jak v zemi skoncovat s kouřením. Podle návrhu nového zákona by se měl každoročně zvýšit minimální věk pro nákup cigaret o jeden rok. Mladá generace by tak již neměla mít možnost koupit si legálně cigarety za svého života vůbec, napsala agentura AFP.

 

V současné době je minimální věk pro nákup tabáku na Novém Zélandu 18 let. Od roku 2027 by se tato hranice měla postupně zvyšovat. „Chceme zajistit, že mladí lidé nikdy nezačnou kouřit… Lidé, kterým bude v době uvedení zákona v platnost 14 let, již nebudou mít za svého života možnost koupit si legálně tabák,“ prohlásila představitelka novozélandského Ministerstva zdravotnictví Ayesha Verrallová.

Vláda chce návrh zákona předložit Parlamentu v roce 2022. Podle Verrallové je pravděpodobné, že ho poslanci schválí. Účinný by tak mohl být nový předpis od roku 2023. Vládní plán počítá rovněž s povolením prodeje tabákových výrobků jen s velmi nízkým obsahem nikotinu, a také se snížením počtu obchodů, které tyto výrobky prodávají.

Cílem je, aby do roku 2025 kouřilo méně než pět procent Novozélanďanů, uvedla vláda. Množství kuřáků na Novém Zélandu již řadu let klesá; nyní kouří jen 11 procent dospělých, devět procent každodenně. Vyšší podíl kuřáků, 29 procent, je mezi původním maorským obyvatelstvem. Vládní plán proto počítá s vytvořením pracovní skupiny, která by měla Maorům pomoci omezit kouření.

Elektronických cigaret by se nový zákon týkat neměl. Podle Verrallové je kouření tabáku mnohem škodlivější a zůstává na Novém Zélandu hlavním důvodem úmrtí, jimž by se dalo zabránit. Ročně stojí až za 5000 úmrtími.

 

Zdroj: ČTK
Foto: canva.com

Go to TOP