Vláda schválila pravidelné plošné testování ve školách i krizové ošetřovné

Na svém mimořádném zasedání dne 19. listopadu 2021 projednala a schválila vláda další protiepidemická opatření i podporu pro zvládnutí epidemie onemocnění covid-19 v České republice. Mezi nejdůležitější opatření patří například povinnost právnických osob pravidelné jednou týdně testovat neočkované pracovníky nebo plošné testování v základních a středních školkách. To by se mělo provádět do konce února příštího roku.

 

Dnešní mimořádné jednání vlády mělo na programu celkem šest bodů, z nichž všechny souvisely s řešením stávající nepříznivé epidemiologické situace v ČR. Ministři jednali o plošném testování ve školách, pravidelném testování zaměstnanců a OSVČ, omezení v oblasti maloobchodního prodeje a služeb či o doporučení pro úřady k přijímání opatření proti šíření onemocnění covid-19, ale také o návrhu zákona o dalších úpravách poskytování ošetřovného v souvislosti s mimořádnými opatřeními při epidemii a návrhu zákona o mimořádném příspěvku zaměstnanci při nařízené karanténě. Všechny uvedené položky vláda schválila.

 

„Vláda rozhodla o pravidelném plošném testování v základních a středních školách. Probíhat bude každé pondělí,“ uvedl ministr školství Ing. Robert Plaga, Ph.D. Podle ministra zdravotnictví Mgr. et Mgr. Adama Vojtěcha, MHA, bude účinnost nového opatření od 6. prosince a naváže na již dříve schválené dvě vlny plošného testování 22. a 29. listopadu. „Nyní, tedy od dalšího týdne každé pondělí, bude probíhat screeningové testování ve školách v zásadě za stejných podmínek (jako dříve),“ řekl na tiskové konferenci po jednání vlády. Již ve čtvrtek přitom uvedl, že stát pro školy zajistí antigenní testy a očkovaní se testovat nebudou. Testování by mělo probíhat do konce února 2022.

 

Od pondělí 22. listopadu budou zaměstnavatelé jedenkrát týdně testovat neočkované pracovníky. Ti se testu musejí podrobit. Další z vládou schválených opatření se týká také živnostníků. Nebude se vztahovat na očkované nad 60 let, jak o tom dříve vláda uvažovala. Právnické osoby budou moci k testování použít antigenní testy, včetně samotestovacích sad.

 

Úřady by měly kvůli epidemii covidu-19 co nejvíce využívat práci z domova, řekl po zasedání vlády premiér Andrej Babiš. Dodal, že doporučení, jak by měly úřady s ohledem na epidemickou situaci fungovat, kopíruje stejný dokument, který vláda podpořila v září loňského roku. Dokument kromě jiného doporučoval, aby úředníci na pracovišti s výjimkou vlastních uzavřených kanceláří pobývali výhradně se zakrytými dýchacími cestami. Kvůli hrozbě nemoci měly také úřady preferovat elektronický nebo telefonický kontakt a elektronické formuláře před papírovými, na místa určená pro styk s veřejností se doporučovalo nainstalovat přepážku.

 

Vláda dále schválila návrhy zákona o dalších úpravách poskytování ošetřovného v souvislosti s mimořádnými opatřeními při epidemii a zákona o mimořádném příspěvku zaměstnanci při nařízené karanténě, a tím i zavedení krizového ošetřovného ve výši 80 procent základu výdělku a také příspěvek až 370 korun za den k náhradě mzdy či platu pro lidi v karanténě. K tomu, aby novely začaly platit, je ještě musí přijmout sněmovna a Senát a podepsat prezident republiky. Je třeba oboje projednat v legislativní nouzi, aby vše začalo platit co nejdříve,“ uvedla ministryně práce a sociálních věcí Dipl.-Pol. Jana Maláčová, MSc.

Podle návrhu by se pobírání ošetřovného při nařízeném uzavření tříd či škol mělo prodloužit z běžných devíti dnů na celou dobu karantény. Dávka z nemocenského pojištění by se měla zvednout ze 60 na 80 procent redukovaného základu výdělku. Denní částka by nesměla být nižší než 400 korun. Ošetřovné by se neposkytovalo za dny prázdnin či ředitelského volna. Krizové ošetřovné by pobírali i lidé, kteří by se starali po případném nařízeném uzavření stacionářů a dalších sociálních služeb o handicapované blízké. Na peníze by měli mít nárok i takzvaní „dohodáři“. Opatření má podle návrhu fungovat do konce února příštího roku. Podobná pravidla platila už v minulém a předminulém školním roce.

Příspěvek k náhradě mzdy či platu pro lidi v izolaci a karanténě, se vyplácel už od března do konce června t. r. Měl zvýšit ochotu lidí léčit se či jít do karantény a také hlásit případné rizikové kontakty. K náhradě 60 procent redukovaného příjmu se má podle návrhu platit až 370 korun na den, a to až 14 dnů. Celkem s tímto bonusem by ale lidé neměli pobírat víc než 90 procent svého průměrného výdělku. Peníze v prvních 14 dnech posílá zaměstnavatel. Výdaje na příspěvek si pak má odečíst ze sociálních odvodů. Opatření by mělo být možné využít až do konce června příštího roku.

 

Neočkovaní lidé na služební cestě, cestující za lékařem nebo v jiném nezbytném případě se budou v ubytovacích službách moci i po zpřísnění opatření prokázat PCR testem.

Ubytovat se v hotelech či penzionech budou moci od pondělí 22. listopadu podle sdělení ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha dále například lidé, kteří odjíždějí za účelem péče o jiného člověka, a také ti, kteří se ubytovali v době účinnosti současných pravidel. Nutný bude ale PCR test. Tyto cesty lze podle Vojtěcha naplánovat, na rozdíl od návštěvy v nemocnici, kde se budou lidé moci nadále prokazovat i antigenním testem.

Ubytovací služby za rekreačním účelem budou od 22. listopadu dostupné jen lidem s dokončeným očkováním nebo těm, kteří v posledním půl roce prodělali nemoc covid-19. Výjimku budou dále mít děti do 12 let, děti a mladí do 18 let se budou moci prokázat PCR testem, stejně jako například lidé po první dávce očkování nebo druhé, od jejíž aplikace ještě neuplynulo 14 dní.

 

Již ve čtvrtek 18. listopadu vláda schválila zpřísnění opatření, která mají zastavit epidemii koronaviru. Dotknou se hlavně neočkovaných lidí. Pokud neprodělali covid-19 uzavřou se jim všechny služby, jako jsou restaurace, kulturní akce, sportovní utkání, kadeřnictví či bazény.

 

Zdroj: vlada.cz, ČTK
Foto: canva.com

Go to TOP