Od 22. listopadu nebudou uznávány testy, návštěvy věznic budou mít výjimku

Komentováno pro AD

 Na svém zasedání dne 18. listopadu 2021 se vláda shodla na návrhu, podle kterého se od pondělí 22. listopadu s výjimkami nebudou testy uznávat jako covidový certifikát. Na tiskové konferenci to oznámil ministr zdravotnictví Mgr. et Mgr. Adam Vojtěch, MHA. Lidé se při vstupu do provozoven služeb, na hromadné akce nebo do gastronomických či ubytovacích zařízení budou muset prokázat kompletním očkováním proti covidu-19 nebo tím, že nemoc v posledních šesti měsících prodělali.

 

Výjimky z opatření budou mít děti do 18 let, lidé, kteří dostali první dávku očkování nebo jsou do 14 dní po druhé, musí ale předložit současně PCR test, případně osoby, které se nemohou očkovat ze zdravotních důvodů. Těm ale lékař musí důvod kontraindikace očkování zapsat do Informačního systému infekčních nemocí (ISIN). Spolu s rozočkovanými a dětmi do 18 let budou mít nárok na pět PCR testů za měsíc hrazených z veřejného zdravotního pojištění, očkovaní lidé dál na dva hrazené testy.

 

Od pondělí 22. listopadu se rovněž zpřísní podmínky pro návštěvy ve vazebních věznicích, věznicích, v ústavech pro výkon zabezpečovací detence a v zařízeních pro zajištění cizinců. Na návštěvu bude moci jít pouze osoba, která nevykazuje klinické příznaky onemocnění covid-19, byla kompletně naočkovaná, nebo prodělala nemoc, anebo má nejdéle 72 hodin platný negativní výsledek PCR testu. Tato výjimka se vztahuje například na advokáty.

Redakce Advokátního deníku požádala v souvislosti s avizovanými opatřeními ve věznicích o vyjádření Generální ředitelství Vězeňské služby „Od pondělí se budou muset příchozí návštěvy prokazovat certifikátem o očkování, případně doložit prodělané onemocnění covid-19 v daném období, či doložit negativní výsledek PCR testu,“ uvedla tisková mluvčí VS kpt. Mgr. Markéta Prunerová, DiS. „Jedním z motivačních prvků byly do této doby online návštěvy. Ty budou od pondělí 22. listopadu opět povolovány v rámci recipročních opatření jako klasické návštěvy, předpokládáme tedy zvýšený zájem o tento způsob realizace návštěv,“ řekla dále tisková mluvčí Vězeňské služby. „Vyčkáváme na aktuální vydání nařízení vlády, pokud bude nařízeno plošné testování zaměstnanců, jsme připraveni i na tuto skutečnost, stejně tak budou muset být testováni i pracující odsouzení. V rámci Vězeňské služby zůstávají samozřejmě v platnosti opatření vycházející z nařízení Ministerstva zdravotnictví – nošení respirátorů, rozestupy, desinfekce…,“ dodala k aktuální informaci z jednání vlády magistra Prunerová.

 

Dál se prokazovat testem bude možné také například při nástupu do lázeňské péče nebo při volbách do správních orgánů právnických osob. PCR testy i testy antigenní se budou uznávat i pro návštěvy nemocnice nebo zařízení sociálních služeb, ne však samotesty.

Na vysokoškolských kolejích bude zrušena možnost využívání samotestů. Ubytování bude možné pouze s očkováním, prodělanou nemocí, PCR testem ne starším než 72 hodin nebo antigenním testem z odběrového místa ne starším než 24 hodin. Testem se bude nadále potřeba prokazovat každých sedm dní.

V současné době se lidé musejí prokazovat covidovým certifikátem podle platných opatření například pro návštěvu restaurace, sportovních a kulturních akcí, služeb péče o tělo, památek, muzeí nebo zoologických a botanických zahrad nebo při ubytování.

 

Jednání vlády o koronavirových opatřeních bude pokračovat v pátek 19. listopadu, kdy se rozhodne o přesném textu usnesení, a poté ještě v pondělí 22. listopadu, kdy budou ministři jednat o kompenzacích pro právnické osoby.

 

Zdroj: ČTK
Foto: canva.com

Go to TOP