I dlužníci VZP mohou využít milostivého léta, EK ČR čeká připojení dalších ZP

Zbavit se dluhů v takzvaném milostivém létě mohou i dlužníci Všeobecné zdravotní pojišťovny, když do 28. ledna splatí původní dlužnou částku a uhradí 908 korun exekutorovi, penále se jim odpustí. Největší zdravotní pojišťovna sklízela kritiku za to, že by se u ní v tříměsíční oddlužovací akci mělo dál penále vymáhat. VZP dluží 231 000 lidí a původní dlužná částka činí 13 miliard korun.

 

Správní rada a vedení VZP dříve uváděly, že podle zákona o veřejném zdravotním pojištění je penále pro zdravotní pojišťovny součást jistiny. O výkladu se vyjednávalo, čekalo se na stanoviska ministerstev zdravotnictví a spravedlnosti.

Exekutorská komora ČR zaznamenala včerejší vyjádření Všeobecné zdravotní pojišťovny ČR, že tzv. milostivé léto budou moci využít i dlužníci této zdravotní pojišťovny ve vztahu k dlužnému penále.  „Změnu postoje VZP ČR respektujeme a penále na zdravotním pojištění budeme pro účely milostivého léta považovat za příslušenství. Exekutorská komora ČR očekává, že se ostatní zdravotní pojišťovny ke stanovisku VZP ČR ohledně posuzování penále připojí a tím zjednoduší aplikaci úpravy tzv. milostivého léta,“ uvedl k tomu Mgr. Jan Mlynarčík, prezident Exekutorské komory ČR (na snímku).

Zdroj: EK ČR; ČTK
Foto: AD

Go to TOP