Noví poslanci Poslanecké sněmovny převzali osvědčení o zvolení

Noví poslanci převzali dnes, tedy v pondělí 8. listopadu 2021, dopoledne ve sněmovním jednacím sálu osvědčení o svém zvolení. Za Státní volební komisi jim dokument předával Mgr. Petr Vokáč z Ministerstva vnitra. Slib pak složí na první povolební schůzi Poslanecké sněmovny, která bude zahájena dnes ve dvě hodiny odpoledne.

 

Poslanci stvrzovali převzetí osvědčení dokumentu podpisem. Podání ruky nahrazovali – s ohledem na epidemiologickou situaci související s onemocnění covid-19 – úklonem. Někteří poslanci se na slavnostní předávání osvědčení nedostavili, dostanou je později.

V souvislosti s ustavující schůzí se koná v kuloárech Poslanecké sněmovny výstava dobových dokumentů z parlamentního života zákonodárců. Patří k nim slavnostní provedení Ústav, program ustavující schůze z roku 1920, zápis o volbě Klementa Gottwalda prezidentem z 16. června 1948 a obaly na poslanecké průkazy a odznaky.

První jednání poslanců by mělo být spíše formální – kromě složení slibu například vyhlásí lhůtu pro podávání návrhů na kandidáty do vedení sněmovny a do mandátového a imunitního výboru. Schůze by měla pokračovat ve středu 10. listopadu, kdy už by se měla mimo jiné uskutečnit volba předsedy a zřejmě i místopředsedů Poslanecké sněmovny.

 

Zdroj: ČTK
Foto: PS PČR

 

Go to TOP