NSS vynese 20. října rozhodnutí ohledně uznávání protilátek na covid

Nejvyšší správní soud vyhlásí ve středu 20. října 2021 rozhodnutí o návrhu Tomáše Havetty v případu uznávání protilátek proti nemoci covid-19. Muž u soudu požaduje, aby označil za nezákonnou část v současné době již neplatného opatření Ministerstva zdravotnictví č. j.: MZDR 14601/2021-23/MIN/KAN z 26. srpna 2021, a to v pasáži stanovující podmínky pro vstup do některých vnitřních a venkovních prostor a účast na hromadných akcích, tedy čl. I bod 16. Vadilo mu neuznávání protilátek po prodělání nemoci.

 

Soud v minulosti opakovaně konstatoval, že by Ministerstvo zdravotnictví mělo vysvětlit, proč vedle očkování, prodělání nemoci nebo testu neuznává i laboratorně prokázané protilátky. U soudu zazněly ve čtvrtek 14. října 2021 důkazy, poté senát jednání odročil na příští týden.

Muž nemoc prodělal loni v říjnu a tvrdí, že i nyní má dost protilátek proti covidu-19, protože si je nechává měřit. Po prodělání nemoci lidé nemusejí podstupovat testy a nemají omezení půl roku, což se už na něj nevztahuje. „Cítím se těžce diskriminovaný. Očkovaní lidé nemají žádná omezení, přitom mohou být více nakažliví než já,“ řekl Tomáš Havetta. U soudu uvedl, že se u něj protilátky projevily v okamžiku, kdy strávil asi hodinu ve společnosti, kde se potom objevila nákaza. „Celá firma lehla covidem, ale já jsem měl i po několika dnech negativní test a jen se mi zvýšily protilátky,“ řekl Havetta.

Nezpochybňuje očkování nebo testování na nemoc, vadí mu však, že se vyšší hodnoty protilátek neuznávají stejně jako očkování. Dodal, že se Ministerstvo zdravotnictví nesnaží dělat nic pro to, aby se v této otázce situace ohledně uznání protilátek změnila.

Právní zástupce Tomáše Havetty navrhl soudu, aby prohlásil napadené části za nezákonné. Muž původně navrhoval zrušení, ale opatření už nejsou nyní platná. Ředitel právního odboru Ministerstva zdravotnictví Mgr. Jan Bačina naopak navrhl zamítnutí návrhu. Uvedl, že ministerstvo nemá pocit, že by někoho diskriminovalo a že mezinárodní odborné orgány nedoporučily používat stanovení protilátek, neboť klesají účinky ochrany. Náměstkyně ministerstva prof. MUDr. Martina Koziar Vašáková, Ph.D., plicní lékařka a imunoložka, už dříve uvedla, že kritici vycházejí z mylného předpokladu, že protilátky znamenají automaticky imunitu proti covidu-19. Vědci ale podle ní neznají hladinu protilátek, která by zaručovala, že je člověk plně chráněný proti nákaze a nemůže nemoc přenášet.

V minulosti Nejvyšší správní soud opakovaně kritizoval Ministerstvo zdravotnictví za to, že dostatečně nevysvětlovalo, proč protilátky neuznává.

 

Zdroj: ČTK
Foto: canva.com

Go to TOP