Začala lhůta pro zpochybnění voleb do Sněmovny u NSS, potrvá do 22. října

Lidé mohou ode dneška zpochybnit průběh a výsledky voleb do Poslanecké sněmovny. Stížnosti by Nejvyššímu správnímu soudu měli poslat do pátku 22. října. Zatím se neobjevily informace o tom, že by například některá z neúspěšných stran chtěla letošní volby poslanců napadnout.

Na soud se budou moci obrátit jednotlivci i volební strany. Mohli by navrhnout zrušení platnosti volby třeba jen jednoho poslance, pokud byl podle nich výsledek hlasování ovlivněn porušením volebního zákona. Stížnosti bude možné dodat soudu v desetidenní lhůtě, tedy od středy 13. října do pátku 22. října do 16 hodin.

Očekává se, že regulérnost hlasování by mohli napadnout příznivci ANO, které poměrně těsně podlehlo koalici Spolu, tedy ODS, TOP 09 a KDU-ČSL.

Po minulých sněmovních volbách před čtyřmi lety Nejvyšší správní soud dostal 78 stížností, většinu z nich zamítl. Rozhodl se ale přepočítat preferenční hlasy pro ODS ve středních Čechách vzhledem k tomu, že hlasovací lístky byly oboustranné a některé volební komise nezapočítaly preferenční hlasy na rubové straně. Poslancem se tak v roce 2017 stal rozhodnutím NSS nakonec Martin Kupka, který kandidoval z 31. pozice, místo stranického kolegy Petra Bendla.

Ministerstvo vnitra v reakci na soudní verdikt rozhodlo kromě detailnějšího proškolení komisí kromě jiného o tom, že všichni kandidáti na poslance z každého volebního uskupení byli letos uvedeni jen na jedné straně příslušného hlasovacího lístku.


Zdroj: NSS; ČTK
Foto: canva.com

 

Go to TOP