Ústavní soud odmítl stížnost muže odsouzeného za dvě vraždy

Ústavní soud (ÚS) odmítl svým usnesením sp. zn. I. ÚS 1395/21 ze dne 31. srpna 2021 stížnost A. Š., čímž definitivně potvrdil třicetiletý trest odnětí svobody za dvojnásobnou vraždu v Břeclavi. Ve stížnosti nenašli soudci nic, co by nasvědčovalo porušení základních práv v procesu. „Postup obecných soudů byl v souladu s procesními předpisy a jejich rozhodnutí jsou řádně a dostatečně odůvodněna,“ je uvedeno v usnesení.

 

Muž podle pravomocného verdiktu vraždil v Břeclavi v noci na 6. srpna 2019, když přišel do rodinného domu krást. S oběťmi, devětaosmdesátiletým mužem a čtyřiačtyřicetiletou ženou, se krátkou dobu znal. Poté, co se senior vzbudil, muž na něj zaútočil a zasadil mu desítky bodných a sečných ran, stejně jako později ženě, která v domě také žila. Oběti zemřely na místě.

Podle rozsudku spáchal A. Š. obě vraždy zvlášť surovým způsobem a s cílem získat majetkový prospěch. Z domu si odnesl 3 000 Kč, hodiny, kytaru, plynovou pistoli a nezjištěné množství šperků. Hájil se tvrzením, že po příchodu do domu dostal ránu a probudil se až poté, co byl senior se ženou mrtvý. Potom prý zpanikařil a utekl.

Verdikt potvrdil v září 2019 Vrchní soud v Olomouci a později i Nejvyšší soud. „V podstatě všechny provedené důkazy směřují k závěru, že trestného činu vraždy se dopustil právě obviněný,“ stálo v rozhodnutí Nejvyššího soudu.

ÚS konstatoval, že „k tvrzenému zásahu do práva na osobní svobodu (čl. 5 odst. 1 Úmluvy a čl. 8 odst. 2 Listiny) stěžovatel neuvedl nic, z čeho by bylo patrné, jak mělo být toto jeho základní právo porušeno… z napadených rozhodnutí je patrné, že obecné soudy se věcí řádně zabývaly a na základě provedených důkazů dospěly k jednoznačnému a srozumitelnému závěru o naplnění skutkové podstaty trestného činu. Postup obecných soudů byl v souladu s procesními předpisy a jejich rozhodnutí jsou řádně a dostatečně odůvodněna.“

U soudu muž neuspěl ani s námitkami k výši uloženého trestu – třicet let vězení je po doživotí nejpřísnější trest, jaký lze v České republice uložit. Poukazoval na to, že je otcem více dětí a má zdravotní problémy.

Usnesení sp. zn. I. ÚS 1395/21 naleznete ZDE.

 

Zdroj: ČTK
Foto: canva.com

Go to TOP