Sněmovna se bude zabývat jen zákony, které mají šanci na schválení

Program řádné zářijové schůze Sněmovny, poslední řádné schůze před říjnovými volbami, bude zřejmě podstatně stručnější než u předchozích schůzí. Poslanci by se neměli zabývat návrhy zákonů v prvním a druhém čtení ani mezinárodními smlouvami v prvním čtení. Měli by ale projednat zákony vrácené ze Senátu a některé zákony ve třetím čtení.

 

Schůze má začít v úterý 14. září a navržená je jako dvoutýdenní. Poslanci budou mít v jejím úvodu možnost navrhovat doplnění programu nebo naopak vypuštění některých bodů. Pokud by Senát některý ze schválených zákonů zamítl nebo vrátil, Sněmovna už se k jeho projednání nedostane. Takový návrh by spadl pod stůl a už by se o něm nejednalo.

„Organizační výbor rozhodl o tom, že vyřadíme ze schůze všechny návrhy zákonů v prvním a druhém čtení. Budeme se zabývat zákony, které vrátil nebo zamítl Senát, a potom některými zákony ve třetím čtení, prioritně těmi, které mají šanci projít bez problémů Senátem. Zbytek domluvíme následně na politickém grémiu před začátkem jednání Sněmovny,“ řekl místopředseda Sněmovny Petr Fiala. „Teď už v podstatě žádnou prioritu nemáme, protože to není reálné. Schůze bude uprostřed volebního boje, v podstatě je jasné, že se nedá nic důležitého prosadit,“ konstatoval.

Podle organizačního výboru je vůle projednat všech 12 zákonů vrácených ze Senátu nebo zamítnutých Senátem, stejně jako třetí čtení zákonů. Mezi prioritami je poslanecká novela, která zpřísňuje výplatu dávek v hmotné nouzi, nebo novela zákoníku práce, která zaměstnancům zajistí 5týdenní dovolenou.

Projednávat by se měla poslanecká novela zákona o posuzování vlivů na životní prostředí. Sněmovna by ji mohla schvalovat ve zrychleném režimu už v prvním čtení. Týká se dostavby částí dálnice D1. Vláda k ní už dala kladné stanovisko.

Senát vrátil poslancům například novelu zákona o podporovaných zdrojích energie, vetoval novelu zákona o Nejvyšším kontrolním úřadu, která má rozšířit jeho kontrolní působnost. Senát ale předtím neschválil novelu ústavy, která má pro toto rozšíření vytvořit prostor v ústavě. Osud novely je proto nejistý.

Zdroj: ČTK
Foto: psp.cz

Go to TOP