Tým Covid a právo nabízí pomoc MZd: Opatření se dají dělat „právně správně“

Nabídka odborné právní součinnosti při vyhlašování covidových opatření, která souvisí se zvládáním pandemie koronaviru se stala předmětem otevřeného dopisu adresovaného Ministerstvu zdravotnictví, který v těchto dnech odeslal expertní tým nezávislých odborníků Covid a právo. Jeho zakladatelkou a mluvčí se stala JUDr. Daniela Kovářová, advokátka se specializací na rodinnou problematiku a také prezidentka Unie rodinných advokátů.

 

Daniela Kovářová

Nechceme hodnotit, zda to vláda udělala dobře, protože šlo o lidské zdraví a životy. Teď už jsme ale chytřejší a je třeba přijmout nový stav jako standard a začít prosazovat koncepční právo,” vysvětluje JUDr. Daniela Kovářová, zakladatelka a mluvčí týmu Covid a právo.

Tým nabízí bezplatnou pomoc a expertní pohled v oblasti práva v souvislosti s vyhlašováním a prosazováním opatření, která mají zabránit nejen dalším zbytečně ztraceným životům, ale i rozpadu právního státu, ke kterému dochází poslední rok a půl.

„Rádi bychom pomohli řešit složitou situaci, aby se již neopakoval chaos, ve kterém vláda i ministerstvo zdravotnictví vyhlašovaly nařízení, která byla následně odvolávána či rušena soudy. Záleží nám na tom, aby byla zastavena eroze právního státu. Chtěli bychom také přispět ke stabilizaci společnosti a opětovnému respektování platných zákonů jak ze strany státu, tak ze strany nás, občanů. Věříme, že i v složité době pandemie koronaviru se dají dělat opatření právně správně tak, aby soudy nemusely tyto právní akty rušit,“
stojí v otevřeném dopisu.

Za zřízením expertní skupiny Covid a právo, sdružuje přibližně sedmdesát odborníků se specializací na právo, ekonomii, psychologii, sociologii, komunikaci i vzdělávání, stojí Unie rodinných advokátů a nadační fond Srdce Česka. Všichni členové a členky tohoto týmu pracují bez nároku na honorář. Své zkušenosti opírají mimo jiné o to, že v dobách nejtěžších karanténních opatření vedli bezplatnou Koroporadnu, která pomáhala lidem vyrovnat se s problémy vyplývajícími ze života v krizovém stavu. Koroporadna lidem pomáhala nejen v oblasti práva, ale i financí, rodinného života, zdravotnictví a dalších.

Redakce AD
Foto: covidapravo.cz

 

Go to TOP