Dětské skupiny budou i pro starší děti, na jesle se nezmění

Dětské skupiny se nezmění na jesle a budou nadále i pro starší děti. Poslanecká sněmovna tak na svém mimořádném zasedání dne 28. července 2021 upravila spornou vládní novelu zákona č. 247/2014 Sb., o poskytování služby péče o dítě v dětské skupině, podle níž měly z dětských skupin vzniknout jesle, tedy zařízení pro nejmenší dětí. Předloha nyní zamíří k projednání do Senátu.

 

Dětské skupiny původně vznikaly v reakci na nedostatek míst v mateřských školách. Novela o přeměně dětských skupin na jesle pak souvisela s blížícím se koncem financování z peněz Evropské unie.

Poslanecká sněmovna nakonec vládní návrh novely zákona o poskytování služby péče o dítě v dětské skupině celkově změnila. Podle schválené předlohy se zařízení budou muset jmenovat dětská skupina, navštěvovat je budou moci – stejně jako nyní – děti od půl roku do zahájení školní docházky. Zákon zakotví financování dětských skupin v návaznosti na normativ pro soukromé mateřské školy. Na děti do tří let by stát přispíval asi 9 600 korun měsíčně a na starší děti zhruba 5 600 korun měsíčně. Úhrada rodičů na dítě do tří let by činila nejvýše 4 000 korun měsíčně, předloha předpokládá pravidelnou valorizaci. Na starší dítě by hranice platby určena nebyla.

Předloha zavede odbornou způsobilost pečujících, a to zdravotnickou pro nejmenší děti a pedagogickou pro starší děti. Upraví také požadavky na prostory, například na jejich požární ochranu.

V současné době je v provozu více než tisíc skupin s asi 15 000 místy.

 

Zdroj: ČTK
Foto: canva.com

Go to TOP