Osvětového běhu YRR se v příbramské věznici zúčastnilo na 80 vězňů

V příbramské věznici se v sobotu 24. července uskutečnil osvětový běh Yellow Ribbon Run 2021 na podporu integrace lidí po výkonu trestu. Letos se ho zúčastnilo na osm desítek vězňů, původně bylo zájemců kolem stovky.

 

V sobotu 24. července 2021 konal šestý ročník běhu ve věznicích. „Koná se, protože je to možnost zapojit maximální množství vězňů ve věznicích. Ten běh v původní myšlence vznikl proto, aby veřejnost dala šanci lidem s trestní minulostí a abychom našli zaměstnance, kteří budou zaměstnávat lidi s trestní minulostí,“ přiblížila akci Veronika Friebová z projektu Yellow Ribbon Run. Podle ní jsou také běžci, kteří po odpykání trestu pokračují v běhání i na svobodě. Bývalí trestanci jsou tak motivováni ke sportování a dosahování různých cílů.

„Věříme, že dávat druhou šanci lidem s trestní minulostí se vyplatí nám všem. První ročník před šesti lety běželo 36 lidí. A v dnešní době máme číslo kolem 700,“ řekla ředitelka neziskové organizace Rubikon Dagmar Doubravová. Veřejnost podle ní musí lidem se záznamem v rejstříku trestů dát například šanci pracovat, aby se mohli začlenit zpět do společnosti.

Vězni mají možnost na běh trénovat, podle zástupce vedoucího oddělení výkonu trestu příbramské věznice Vladimíra Rampase se pro trestance připravuje řada sportovních aktivit, využívat mohou také volný čas na vycházkách. „Největší výhoda pro ně je, že tráví ten den jinak,“ uvedl Vladimír Rampas. Jiné výhody vězni z účasti na běhu nemají, dostanou pouze tričko s logem a výživovou tyčinku.

Vítěz loňského ročníku Yellow Ribbon Run v příbramské věznici Marian Staněk je za možnost zúčastnit se běhu vděčný. „Mám možnost trénovat, za což jsem vděčný, protože je to jediné, jak se můžeme unavit a usínat bez nějakých výčitek svědomí, protože se mi jinak špatně usíná,“ řekl Staněk. Během pandemie prodělal covid-19, má tak problémy s dechem, které ovlivnily jeho dnešní výsledek.

Osvětového běhu se bude moci zúčastnit také veřejnost. Na 7. září je v plánu akce pro běžce, kteří chtějí na problematiku návratu odsouzených zpět do běžného života upozornit. Zaplacením startovného lidé přispívají na startovné běžci s trestní minulostí.

Letos je do projektu YRR přihlášena zatím pouze příbramská věznice, další věznice se ale mohou přihlásit kdykoliv během léta. Počítá se například s účastí věznice v Kuřimi. V loňském roce se zúčastnilo celkem šest věznic.

 

Zdroj: ČTK
Ilustrační foto: archiv YRR

Go to TOP