Ministerstvo zdravotnictví trvá na uzákonění tzv. covidových certifikátů

Ministerstvo zdravotnictví trvá na uzákonění certifikátů o očkování proti covidu-19, negativním testu nebo prodělaném onemocnění. Ministr zdravotnictví Mgr. et Mgr. Adam Vojtěch řekl, MHA, ve čtvrtek 27. května ve sněmovně řekl, že předloha se bude upravovat. Poslanci v úterý 25. května odmítli stávající verzi schvalovat zrychleně a vyvstaly otazníky, zda má šanci na přijetí do říjnových voleb.

 

Předloha se stala terčem kritiky i kvůli tomu, že úřady by mohly podmínit certifikátem účast lidí na veřejných i soukromých akcích nebo jejich vstup do různých provozoven – prokazovali by se organizátorům, provozovatelům či pověřeným osobám. Někteří poslanci soudí, že předloha je na hranici ústavnosti a možná i za ní, vytváří podle nich obyvatele druhé kategorie. Zaznívalo, že vláda by měla připravit a předložit ve stavu legislativní nouze nové znění.

„My ten zákon budeme ještě určitě upravovat. Myslím si, že tak, jak byl předložen, není v tuto chvíli úplně realizovatelný. Každopádně budeme chtít, aby covid pasy byly samozřejmě začleněny do legislativy, protože být musí začleněny do legislativy zejména pro přeshraniční cestování, aby lidé prokazovali, že jsou vakcinováni, potažmo samozřejmě testováni, nebo prodělali dané onemocnění,“ řekl ministr Adam Vojtěch. Certifikáty by podle něj mohly motivovat k očkování proti onemocnění covid-19 mladé lidi. „Je třeba si objektivně říct, že ten zájem není tak výrazný, jak bychom si možná všichni přáli,“ dodal ministr Vojtěch.

Poslankyně Hana Aulická Jírovcová k tomu uvedla, že na středečním jednání Ústředního krizového štábu zaznělo, že takzvané covidové pasy není třeba vydávat. „Protože tak, jak byla přijata legislativa v Evropské unii, tak je zcela dostačující certifikát, který naši občané dostávají po druhé dávce očkování,“ řekla. Pokud Ministerstvo zdravotnictví vyhodnotí, že je předloha navzdory tomu potřebná, mělo by o tom podle ní jednat se zástupci všech klubů.

Společný evropský rámec pro vydávání a ověřování certifikátů o očkování, testování a prodělání nákazy nazvaný Digitální zelený certifikát má EU vydat přímo účinným nařízením. Zavedení evropského dokladu pro usnadnění cestování mezi členskými státy se předpokládá od července.

 

Zdroj: ČTK
Foto: canva.com

 

Go to TOP