Slovenská vláda navrhla zkrácení délky vazebního stíhání některých obviněných

Slovenská vláda po dřívějším zatýkání vysokých úředníků či soudců dne 26. května schválila návrh, který předpokládá zkrácení délky vazebního stíhání u některých skupin obviněných. Koalice tak urovnala spor, když změnu pravidel vazby požadovala i jedna z vládních stran poté, co již bývalého šéfa civilní tajné služby SIS Vladimíra Pčolinského policie letos v březnu obvinila z korupce a soud souhlasil s jeho vazebním stíháním.

Nově by vazba z důvodu obavy, že obviněný by mohl ovlivňovat svědky nebo jinak mařit vyšetřování, měla trvat až na výjimky nanejvýš pět měsíců. Toto omezení by se podle předlohy nevztahovalo už jen například na případy nejzávažnější kriminality nebo při prokázání toho, že obviněný sám nebo prostřednictvím jiných osob vyšetřování skutečně ovlivňoval.

V současnosti základní délka vazby, kterou lze prodlužovat, činí v zemi sedm měsíců. Tato lhůta platí i pro případy, že vazebním důvodem je obava z útěku obviněného nebo z pokračování v trestné činnosti.

Ministerstvo spravedlnosti dříve uvedlo, že při návrhu na změnu pravidel vazebního stíhání se inspirovalo Českem. Ministryně spravedlnosti Mgr. Mária Kolíková novinářům ale řekla, že českou či rakouskou právní úpravu nelze zcela převzít z důvodu množství úkonů, které je třeba na Slovensku vykonat před tím, než se trestní případy dostanou k soudu.

Stávající pravidla vazebního stíhání dlouhodobě kritizuje expremiér a šéf opozičních sociálních demokratů Robert Fico, zejména po loňské vlně zatýkání, kdy byli v různých kauzách obviněni z korupce například soudci a někdejší vysocí úředníci či bývalé vedení policie z doby, kdy byla jeho strana u moci. Fico řekl, že vládní koalice udělala z vazby politický a mučící nástroj.

Také Slovenská advokátní komora dlouhodobě upozorňovala na případy nepřiměřeně dlouhého vazebního stíhání v nejpřísnějších podmínkách a považovala je za alarmující a dále neudržitelné. SAK mnohokrát vyzývala k zásadnímu přehodnocení přístupu v trestní politice a alespoň k jejímu částečnému přiblížení standardům ve vyspělých demokratických státech.

Zdroj: ČTK; AD
Foto: canva.com

Go to TOP