Poslanecká sněmovna schválila nová pravidla kurzarbeitu

Sněmovna dne 7. května schválila nová pravidla takzvaného kurzarbeitu. Předloha předpokládá, že zaměstnavatelé by platili pracovníkům za neodpracovanou dobu nejméně 80 procent jejich výdělku. Stát by firmám poskytl čtyři pětiny této náhrady i s odvody, a to do 1,5násobku celostátní průměrné mzdy. Zaměstnanci by mohli být doma až čtyři dny v týdnu, nejvýše rok. Novelu o zaměstnanosti nyní dostane k posouzení Senát. Účinná by mohla být podle nynějších předpokladů od července.

Na nových pravidlech zkrácené práce se nemohla Sněmovna dlouho shodnout a ve hře byly různé konkurenční úpravy. Předloha se kvůli tomu vracela z finálního kola k dalšímu projednání. Dolní komora schválila podobu kurzarbeitu v podobě, jak ji předložily ANO, ČSSD a KSČM.

Jiné poslanecké úpravy, které by parametry zkrácené práce dále měnily, Sněmovna odmítla. Týkaly se třeba snížení podpory na 70 procent nebo 65 procent, zkrácení kurzarbeitu nejvýše na půl roku a snížení počtu dnů, kdy by mohl být zaměstnanec doma, na nejvýše tři, či dokonce dva v týdnu.

Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová nepředpokládá, že by se nový kurzarbeit spustil v nynější covidové epidemii. Pro řešení koronavirové krize by dál chtěla využívat program Antivirus. Novela o zaměstnanosti s úpravou kurzarbeitu by mohla platit od července. Příspěvky na mzdy z programu Antivirus se mají vyplácet zatím do konce května.

Aby norma začala platit, musí ji projednat Senát a podepsat prezident.

Zdroj: ČTK
Foto:canva.com

Go to TOP