Senátní ústavně právní výbor volební novelu nepodpořil

Senátní ústavně právní výbor navzdory očekávání nepodpořil volební novelu, která má zavést nový způsob přepočtu hlasů na poslanecké mandáty. Důvodem byla snaha části senátorů začlenit do novely také korespondenční hlasování pro Čechy v cizině, což výbor názorově rozdělilo na dvě stejné poloviny. Uvedl to předseda senátní ústavní komise Zdeněk Hraba. Spor o podobu novely tak bude muset vyřešit Senát jako celek v příštím týdnu.

Možnost volit poštou prosazuje horní komora dlouhodobě kvůli krajanům, kteří v rozlehlejších zemích musí kvůli výběru poslanců podniknout dlouho a nákladnou cestu na ambasády. Ve Sněmovně se ale zatím pro podporu takové změny nenašel dostatek hlasů. Platí to i pro aktuální novelu, která musí být přijata včas tak, aby se říjnové volby do Sněmovny mohly uskutečnit v plném rozsahu.

Novela je reakcí na verdikt Ústavního soudu, který kromě způsobu přepočtu hlasů na mandáty zrušil vstupní limit do Sněmovny pro koalice. Dvoučlenná uskupení by podle předlohy musela získat nově alespoň sedm procent hlasů, vícečetná jedenáct procent, tedy méně než v minulosti. V případě samostatně kandidujících stran novela zachovává pětiprocentní hranici.

Nový způsob přepočtu voličských hlasů na poslanecké mandáty sice opět zvýhodňuje úspěšnější strany, ale mírněji než dosud. Mandáty se mají přidělovat automaticky bez možnosti povolebního zásahu stran.

Sněmovní volby se uskuteční 8. a 9. října. Kandidátní listiny je třeba předložit nejpozději 3. srpna. Volební novela by měla nabýt účinnosti o měsíc dříve, tedy od počátku července.

Zdroj: ČTK
Foto: Pixabay

Go to TOP