Festival filmů o lidských právech Jeden svět se letos bude konat online

Festival dokumentárních filmů o lidských právech Jeden svět se letos bude zabývat výzvami, které přinesl přechod do online prostředí. Pořadatelé tak reagují na současné dění ve světě, které ovlivnila pandemie onemocnění covid-19. Festival se uskuteční od 10. května do 6. června a bude se konat především online.

„Nejpalčivějším je podle nás to, jak probíhající pandemie a přesun dění do digitálního světa zvýraznily společenské nerovnosti. Přemýšleli jsme, jak moc máme tuto transformaci našich životů v práci, ve škole nebo v rodině pod kontrolou a do jaké míry jsme už v rozjetém vlaku, který nejde zastavit,“ uvedl ředitel festivalu Ondřej Kamenický. Téma festivalu se jmenuje „Vypadáváš“, což je slovo, které lidé často slyší, pokud mají při internetových konferencích technické problémy.

Hlavní kategorie proto nabídne filmy, které se zabývají nerovností přístupu k online informacím, závislostí na internetu, manipulací ve virtuálním prostředí nebo tím, jak technologie přebírají lidské předsudky do svých algoritmů a přenášejí je do nových oblastí.

Festival letos získává – s ohledem na pandemii onemocnění covid-19 – novou podobu. Od 10. do 19. května se uskuteční „Jeden svět“ živě, v tomto termínu se budou konat pravidelné projekce doprovázené streamy debat s filmovými tvůrci. Prvním festivalovým streamem bude předání ceny Homo Homini za rok 2020, které proběhne zároveň se zahajovacím filmem festivalu.

Od 20. května do 6. června si budou diváci moct pustit všechny filmy na nové platformě Jeden svět on-line.

K přesunu do online prostředí se pořadatelé rozhodli kvůli aktuální nejisté situaci. Vzhledem k tomu, že není znám žádný termín otevření kin, doufají pořadatelé, že by se některé projekce mohly uskutečnit alespoň venku. „Budeme se snažit divákům zprostředkovat co největší množství debat a pofilmových diskusí, a pokud to aktuální situace umožní, uspořádáme koncem května také projekce v letních kinech po celé České republice,“ dodal Ondřej Kamenický.

Informace o festivalu jsou dostupné na ZDE.

Festival dokumentů o lidských právech pořádá společnost Člověk v tísni. Poprvé se uskutečnil v roce 1999. Podle organizátorů je přehlídka nejvýznamnější akcí svého druhu na světě a v roce 2007 získala čestné uznání UNESCO za výchovu k lidským právům.

 

Zdroj: ČTK
Foto: archiv JS

Go to TOP