Návrh stavebního zákona bude na příští schůzi Sněmovny čelit i zamítnutí

Nový stavební zákon posunuli dne 1. dubna poslanci ve Sněmovně do závěrečného čtení. Ale vznesli k němu osm desítek pozměňovacích návrhů, nad nimiž zasedne ještě jednou hospodářský výbor, aby k nim vydal svá doporučení. Poslanci pak o nich rozhodnou společně s celým zákonem zřejmě na následující schůzi, která začne 13. dubna. Zákon bude čelit i návrhu na zamítnutí.

Sněmovna už dříve rozhodla o tom, že základem pro projednávání nebude původní vládní návrh, ale komplexní pozměňovací návrh sněmovního hospodářského výboru, který chce zavést čistě státní model stavební správy. Úřady by i si úředníky přešly pod stát. Vláda naproti tomu navrhla hybridní model, který vzešel z loňské dohody ministryně pro místní rozvoj Kláry Dostálové se Svazem měst a obcí ČR. Zákon měl zachovat stavební úřady na úrovni obcí.

Podle návrhu hospodářského výboru by stál v čele stavební správy Nejvyšší stavební úřad jako ústřední správní úřad s celostátní působností, nepodřízený žádnému ministerstvu, který by zajišťoval kromě rozhodovací praxe také personální ekonomický majetkový provoz státní stavební správy a elektronizaci stavební agendy. Kromě něj by soustavu tvořil specializovaný a odvolací stavební úřad a krajské stavební úřady.

Krajské stavební úřady by mohly zřizovat územní pracoviště. Stavební úřady by podle ministryně Dostálové mohly zůstat tam, kde jsou dnes, a byla by to územní pracoviště krajského stavebního úřadu. Ministryně před poslanci řekla, že vede řadu jednání se starosty, aby úřady mohly dál fungovat ve svých dosavadních prostorách. Již dříve uvedla, že úředníci by si mohli vzájemně pomáhat na těch úřadech, kde by se sešlo víc záměrů.

Řadě opozičních poslanců se návrh na čistou státní stavební správu nezamlouvá. Kritizují například to, že jde proti loňské dohodě Ministerstva pro místní rozvoj se Svazem měst a obcí. Tvrdí také, že se tak vzdálí stavební úřady občanům. Například se takto zruší 400 obecních úřadů. Proto v různých variantách opozice navrhuje, aby stavební úřady v obcích nařídil přímo zákon podle stanovených kritérií a nezůstalo to na uvážení Nejvyššího stavebního úřadu.

Ministryně Dostálová poslancům v reakci na jejich výtky mimo jiné řekla, že obec bude účastníkem stavebního řízení vždy. Ujistila, že žádní noví úředníci do systému vstupovat nebudou, nebudou se stěhovat na jiný úřad a po úřadech obíhat budou data místo lidí.

Před změnami stavebního zákona během projednávání ve Sněmovně varoval ministr kultury Lubomír Zaorálek. To, co se odehrává s návrhem ve Sněmovně, podle jeho slov vzbuzuje obavu, že ze zákona zmizí i to minimum, které bylo dohodnuto ohledně památek a kulturního dědictví. Také varoval před prostorem pro korupci, který je podle jeho slov enormní.

Návrh na zamítnutí zákona pak vznesl poslanec Pirátů Lukáš Černohorský. Poznamenal jen, že se nedomnívá, že by se dal vládní návrh nějak opravit.

Stavební zákon se připravuje už několik let a vyvolává spory. Velká míra změn v rámci projednávání se také negativně podepisuje na přehlednosti a srozumitelnosti.

Zdroj: ČTK
Foto: psp.cz

Go to TOP