Slovenská prezidentka se setkala s předsedou SAK Viliamem Karasem

Prezidentka Slovenské republiky Mgr. Zuzana Čaputová se v úterý 19. ledna setkala na neformální přátelské schůzce s předsedou Slovenské advokátní komory JUDr. Viliamem Karasem, aby společně probrali aktuální témata advokacie a advokátní samosprávy. Prezidentka o tom napsala mimo jiné na sociálních sítích, kde o svých aktivitách informuje občany pravidelně.

„Vedle soudců, prokurátorů a vrcholných představitelů policie skončili v řadách obviněných v závažných kauzách i někteří advokáti. I proto je důležité, aby se změny v pravidlech upravujících společenskou odpovědnost, transparentnost, konflikt zájmů a též vynucovaní těchto pravidel, týkaly i jich,“ uvedla prezidentka Čaputová.

Slovenská advokátní komora má podle jejích slov v tomto procesu nejvyšší autoritu a má i plány a ambice, jak pro občany zabezpečit co nejlepší právní služby.

Slovenská advokátní komora (SAK) na svém webu uvádí, že prvními tématy, která rozhovor otevřel, byla fungování Komory, transparentnost procesů a etika výkonu povolání advokáta. Prezidentka Čaputová k tomu uvedla: „Ocenila jsem… …rovněž rozhodnutí, že dodržování interních předpisů a etiky advokátů se budou (SAK) posuzovat ve větší míře z věcného než formálního hlediska.“

Viliam Karas Advokátnímu Deníku řekl, že si cení možnosti seznámit prezidentku Čaputovou se svými představami, jak SAK zatraktivnit pro advokáty, přitáhnout do jejího vedení „nové tváře“, které dělají advokátnímu stavu dobré jméno. „Informoval jsem ji rovněž o přípravách na Konferenci SAK,“ řekl. Konference SAK, která se má konat 11. června 2021, je nejvyšším orgánem slovenské Komory.

Dalším tématem byla úloha advokacie a předvídatelnost práva v dnešní době, kdy by se advokáti, jako jednotlivci i jako stav, měli snažit podílet se na tom, aby úroveň ochrany práv za nouzového stavu nebyla nižší než v normálních časech.

Třetím tématem byla společenská odpovědnost advokacie. Předseda SAK paní prezidentce představil dobročinné aktivity advokátů a Komory a také nový projekt SAK Advokáti proti násilí, který je zaměřen na pomoc osobám, které byly postiženy nějakou formou násilí v párových vztazích.

Předseda SAK Viliam Karas tlumočil slovenské prezidentce svůj osobní postoj k advokacii a své funkci: „Přijal jsem funkci předsedy Komory, protože vidím i osobní odpovědnost za budování naší instituce, a i celého státu. Svobodná advokacie je pomáhající profesí, která je součástí právního státu a zajištění lidských práv v něm. Advokacie i navzdory několika excesům, které se vyskytují v každé profesi, své úkoly plní a mým úkolem je budovat její silnou samosprávu s důrazem na etiku povolání.“

Zdroj: SAK; ČAK
Foto: SAK

 

Go to TOP