Sněmovní výbor doporučil přeměnu dětských skupin na jesle

Vládní novelu zákona č. 247/2014 Sb., o poskytování služby péče o dítě v dětské skupině a o změně souvisejících zákonů, která předpokládá přeměnu dětských skupin

Vládní novelu zákona č. 247/2014 Sb., o poskytování služby péče o dítě v dětské skupině a o změně souvisejících zákonů, která předpokládá přeměnu dětských skupin na jesle s přísnějšími pravidly, podpořil na svém jednání 6. ledna 2021 Výbor pro sociální politiku PS PČR. Cílem změn je podle Ministerstva práce a sociálních věcí zajistit kvalitní a finančně dostupnou péči o menší děti. V souvislosti s koncem evropského financování jde také o zachování co možná největšího počtu zařízení, uvedlo MPSV.

 

Dětské skupiny, které by měly ve stávající podobě přestat existovat v srpnu roku 2024, původně vznikaly v reakci na nedostatek míst ve standardních mateřských školách. V současné době je v provozu přes tisíc dětských skupin s asi 15 000 místy. Provoz těchto zařízení se hradí zejména z peněz EU, jejich čerpání skončí v polovině příštího roku.

Novela zákona by měla být účinná od poloviny roku 2021. V souladu s ní by měly vznikat už jen jesle s přísnějšími pravidly, než jsou stanovena pro dětské skupiny. Jesle by byly určeny pro děti od půl roku do zhruba tří let. Nově by musely mít šatnu, oddělené prostory na spaní, místnost na prádlo a další náležitosti. Stanovit by se měly standardy kvality, jejichž dodržování by se mělo bodovat. Hodnotit se má kupříkladu i plán výchovy a personální zajištění provozu jeslí.

Podle návrhu novely zákona č. 247/2014 Sb. by na místa pro děti rodičů, kteří pracují, studují, podnikají či si hledají zaměstnání, přispíval stát. Příspěvek i maximální částku, kterou by za jesle hradili rodiče, by měla pro každý rok stanovit vláda ve zvláštním nařízení. V případě kapacity 16 000 dětí očekává Ministerstvo práce a sociálních věcí náklady ve výši 1,4 miliardy korun ročně.

 

Zdroj: ČTK
Foto: Pixabay

Go to TOP