Polák tři dny utíkal s ilegálně chovanou pumou. Nakonec ji předal do zoo

Tři dny se ve Slezském vojvodství na jihu Polska letos ukrýval před úřady muž, který ilegálně choval pumu. Do volné přírody utekl i se zvířetem před pracovníky zoologické zahrady, kteří si z rozhodnutí soudu pro šelmu přišli v doprovodu policie. Po třech dnech se muž sám přihlásil na policii a svého „mazlíčka“ Nubiu předal do zoo.

Chovatel – bývalý voják, který se účastnil mise v Afghánistánu – koupil kotě pumy před několika lety v České republice a pečlivě se o ně staral.

Pumy však patří mezi nebezpečná zvířata a jejich soukromý chov je v Polsku zakázán. Muž byl proto několikrát odsouzen za ohrožování, až soudu nakonec došla trpělivost a nařídil zabavení kočkovité šelmy a její umístění do zoologické zahrady v Poznani. Když si ale pracovníci poznaňské zoo v doprovodu policistů k chovateli do obce Ogrodzienieci pro Nubiu přišli, muž se vzepřel a utekl i s pumou do lesa. Po několikahodinovém vyjednávání se muž dostavil na policejní stanici ve městě Zawiercie v sousedství Ogrodzienieci. Předtím se policisty nechal přesvědčit, aby se podřídil rozhodnutí soudu a Nubiu předal odborníkům. Puma je nyní v péči zoologické zahrady v Chorzówě.


Zdroj: ČTK
Foto: Pixabay

 

Go to TOP