Itálie chce zpřísnit v EU legislativní opatření proti terorismu

Italský ministr zahraničí Luigi Di Maio navrhl bezprostředně po útoku ve Vídni, ke kterému došlo v pondělí 2. listopadu, zpřísnit v Evropě legislativní opatření proti terorismu. Za vzor by podle něj mohl posloužit protiteroristický zákon známý pod označením Patriot Act, kterým Spojené státy reagovaly na útoky z 11. září 2001, uvedla to agentura DPA. Francouzský prezident Emmanuel Macron zase v reakci na útoky v Nice a ve Vídni oznámil, že navrhne zásadní reformu takzvaného schengenského prostoru volného pohybu. Přednese ji na prosincovém summitu Evropské unie.

 

S ohledem na ilegální migraci a bezpečnost občanů jde o to „podívat se realitě do očí“, napsal ministr Di Maio na svém facebooku. „EU musí zvýšit úroveň bezpečnosti, to samé musí učinit i naše země. Jde o to přemýšlet o něčem větším, a týká se to celé EU: například Patriot Act po americkém vzoru,“ napsal s tím, že o návrhu bude v hovořit se svými evropskými protějšky.

Při útoku ve Vídni byli kromě útočníka zabiti čtyři další lidé a 22 osob bylo zraněno. Šéf italské diplomacie v příspěvku upozornil též na teroristický útok ve francouzském Nice z konce října, který si vyžádal tři oběti. Pachatel z Tuniska před činem nelegálně přicestoval do Francie právě přes Itálii.

V mešitách by podle Di Maia měly být – ve spolupráci s muslimskými obcemi –zesíleny kontroly, více pozornosti by se mělo věnovat také nelegální migraci.

Svůj záměr navrhnout zásadní reformu takzvaného schengenského prostoru volného pohybu oznámil prezident Macron při návštěvě na hranicích se Španělskem. Důvodem přísnějších hraničních kontrol je růst teroristických hrozeb po nedávných útocích, včetně toho v Nice. Kontroly se zaměří i na sítě pašeráků lidí, které jsou často navázané na teroristické skupiny.

Emmanuel Macron na twitteru napsal, že je jeho „odpovědností chránit všechny Francouze“. Nástroje pro boj s islamismem jsou podle Macrona již nyní součástí francouzských zákonů.

Takzvaná schengenská dohoda z roku 1985 vytváří prostor bez kontrol vnitřních hranic, v němž se mohou obyvatelé nyní 26 členských zemí volně pohybovat. Členské země spolupracují také v otázkách vnitra a justice. Česká republika je součástí schengenského prostoru od prosince 2007. Letos na jaře většina schengenských států včetně Česka i přes výhrady Evropské komise v různé míře kvůli koronaviru pohraniční kontroly obnovila.

Protiteroristický zákon Patriot Act přijaly USA po útocích z 11. září 2001, aby posílily svou bezpečnost. Norma zpřísnila podmínky vstupu cizinců na americké území a přiznala i více pravomocí bezpečnostním složkám. Zpravodajské služby mohly poprvé v historii odposlouchávat telefonické hovory řadových občanů či sledovat elektronickou poštu mezi lidmi v USA a v zahraničí, aniž k tomu dal svolení soud. Mnozí kritici tvrdili, že zákon umožňuje nepřípustné zásahy do soukromí Američanů.

 

Zdroj: ČTK
Foto: Pixabay

Go to TOP