Slovenská republika zavádí od soboty 19. prosince zákaz vycházení

S ohledem na nekontrolovatelné šíření onemocnění covid-19 zavede Slovensko od soboty 19. prosince zákaz vycházení. Ten však bude mít hned několik výjimek, a to včetně cest do zaměstnání. Vzhledem k nadcházejícím svátkům sice nebude omezeno cestování, nicméně členové jedné domácnosti se budou moci setkat pouze se členy jedné jiné domácnosti.

 

Zpřísnění opatření souvisejících s pandemií onemocnění covid-19 schválila slovenská vláda ve středu 16. prosince 2020 poté, co začal v zemi v posledních týdnech stoupat počet nových případů onemocnění – například v úterý 15. prosince testy potvrdily v pětimilionové zemi dosud nejvyšší přírůstek, téměř 8000 nakažených.

„Virus se šíří nekontrolovatelně. Situace je tak vážná, jak ještě nebyla. Zavřou se všechny obchody s výjimkou těch, které jsou potřebné pro zajištění základních životních potřeb,“ přiblížil situaci ministr zdravotnictví SR Marek Krajčí.

Zákaz vycházení se nebude vztahovat kupříkladu na cesty do zdravotnických zařízení, lékáren, na testy na covid-19, k výdejním místům internetových obchodů či do banky. Povolen bude i pobyt v přírodě, individuální sporty včetně lyžování, dále sňatky, křty i pohřby. V zemi nadále platí zákaz pořádání hromadných akcí i shromažďování.

Nová opatření by měla platit do 29. prosince. V souvislosti s připravovanou změnou zákona ohledně prodlužování nouzového stavu ale vláda podle vicepremiéra Štefana Holého předpokládá, že jejich platnost bude prodloužena do 10. ledna 2021.

Výrazné omezení volného pohybu osob platilo na Slovensku již na konci října a na začátku listopadu t. r., a to v souvislosti s plošným testováním obyvatel na onemocnění covid-19.

 

Zdroj: ČTK
Foto: Pixabay

Go to TOP