MPSV představilo návrh zákona o reformě důchodů, do voleb asi nebude

Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová představila návrh zákona o důchodové reformě. Podle předsedkyně důchodové komise Danuše Nerudové norma počítá s rozdělením nynějšího veřejného penzijního systému na dva pilíře. Ministryně financí Alena Schillerová ale ve čtvrtek 10. prosince v Senátu prohlásila, že vláda žádnou reformu do voleb nepředloží, návrh podle ní není ve vládě projednaný, do voleb zbývá pouze 11 měsíců a přijetí zákona trvá obvykle rok.

Návrh důchodové reformy počítá se základním důchodem 10.000 korun pro každého, kdo odpracoval 25 let a platil odvody. Nynější veřejný penzijní systém by se rozdělil na dva pilíře. Z nultého by se vyplácel základní důchod, z prvního zásluhová část penze za odpracované roky a vychované děti. Lidé s náročnou profesí by mohli chodit do penze dřív, a to o rok za odpracovaných deset let. Jejich zaměstnavatelé by měli vyšší odvody.

Navrhovaný zákon o reformě by vláda měla dostat v únoru. Příští rok by se pak měl přijmout v Parlamentu a od ledna 2022 by se měl zavést základní důchod, další kroky by se zaváděly postupně.

Od roku 2022
– Zavedení základního důchodu 10 000 korun pro každého po 25 letech placení odvodů

– Rozdělení veřejného důchodového systému na dva pilíře, základní důchod by se vyplácel z nultého pilíře, zásluhová část penze podle odpracovaných let a výdělků z prvního pilíře

– Zkrácení povinné doby pojištění pro získání penze z 35 let na 25 let

– Ocenění práce v důchodu, nižší daň z příjmu

Od roku 2023
– Bonus za vychované dítě pro hlavního pečujícího 500 korun měsíčně za každé dítě, nejvýš ale 1500 korun

– Důchodová kalkulačka, možnost spočítat si penzi a zjistit, co k jejímu získání chybí

Od roku 2024
– Možnost dřívějšího důchodu pro náročné profese o rok dřív za každých deset let práce v rizikovém prostředí


Od roku 2025
– Daňová reforma, zajištění příjmů do důchodového systému z daní

– Změny výpočtu invalidních a pozůstalostních penzí

– Zefektivnění spoření na stáří

Podle odborníků návrh reformy neřeší to hlavní, tedy dlouhodobou finanční udržitelnost systému a také ani nemá zajištěnou širší politickou podporu.

Na penze bude letos vydáno kolem půl bilionu korun a příští rok to bude o několik desítek miliard víc. Suma na důchody činí už nyní asi 30 procent výdajů státu a česká společnost stále stárne. Zatímco na konci roku 2000 pobíralo starobní důchod 1,9 milionu lidí, letos v září už 2,4 milionu.

Reforma důchodů se řeší od 90. let. Nad konkrétní podobou změny se zatím obecnou shodu najít nepodařilo a jediným zásadním opatřením, které vstoupilo do života, je postupné zvyšování důchodového věku.

Zdroj: ČTK
Foto: Pixabay1

Go to TOP