Poslanci se sejdou k protikorupčním předlohám a k nouzovému stavu

Poslanci se ve čtvrtek 10. prosince 2020 mimořádně sejdou k některým protikorupčním předlohám. O den dříve budou poslanci s největší pravděpodobností projednávat další žádost vlády o souhlas Sněmovny s prodloužením nouzového stavu.

Stav nouze nyní platí do soboty 12. prosince. Jsou na něm závislé některé restrikce k omezení šíření nového koronaviru. Kabinet by měl projednat novou žádost dnes, 7. prosince a bude zřejmě chtít dalších 30 dnů.

Sněmovna při podzimní vlně epidemie dostala od vlády už dvě žádosti. Koncem října souhlasila dolní komora s prodloužením stavu nouze o 17 dnů a ve druhé polovině listopadu o 22 dnů. Kabinet chtěl vždy měsíc. Na jaře trval v Česku nouzový stav kvůli koronavirové krizi 66 dnů, nynější je zatím na 68 dnů. Sama vláda může rozhodnout vždy jen o prvních až 30 dnech, pak už je nutný souhlas poslanců.

Ve čtvrtek by se měla Sněmovna v úvodním kole zabývat například úpravou pravidel kárných řízení se soudci, státními zástupci a exekutory a návrhem pravidel lobbování. Hlavním nástrojem pro zvýšení průhlednosti má být zavedení registru lobbistů i lobbovaných. V návrhu programu je ale také například první čtení vládní novely informačního zákona, která má ochránit úřady před takzvanými šikanózními žádostmi o údaje.

 Zdroj: ČTK
Foto: Pixabay

Go to TOP