Češi letos píší dopisy na podporu nespravedlivě vězněných již podesáté

Téměř 700 jednotlivců a organizací se v Česku zatím zapojilo do letošního ročníku psaní dopisů na podporu nespravedlivě vězněných, kterou celosvětově organizuje Amnesty International (AI). Letos se u nás akce koná podesáté. Dopisy se budou psát i v Poslanecké sněmovně.

„Principem této akce je vytvořit mezinárodní tlak na státy, které se dopouštějí porušování lidských práv, a to prostřednictvím ručně psaných dopisů,“ uvedla koordinátorka kampaně Žaneta Sladká. Dopisy zapojení jednotlivci a organizace adresují představitelům zemí, které se věznění dopouštějí. Celosvětově se podle koordinátorky loni odeslalo přes sedm milionů dopisů, což vedlo například ke snížení trestu na polovinu pro íránskou obránkyni lidských práv Yasaman Aryaniovou.

Dopisy letos lidé píšou na podporu kolumbijské ekologické aktivistky Jani Silvy, trojice afrických uprchlíků známé jako Trojka z El Hiblu, myanmarského básníka Painga Phyo Mina, bojovníka proti trestu smrti v Burundi Germaina Rukukiho, Nassimu al-Sadahovou vězněnou v Saúdské Arábii za boj za práva žen a dvojici tureckých studentů obviněných za pořádání akce na podporu gayů, leseb a dalších lidí s odlišnou sexuální orientací a genderovou identitou.

Akce se koná i v Poslanecké sněmovně, letos tam probíhá psaní dopisů už počtvrté. „Jsme moc rádi, že tato akce dokáže spojit českou veřejnost napříč politickým spektrem ve snaze pomoci druhým,“ uvedla Sladká a dodala, že akci letos zasáhla koronavirová krize, kvůli které se nebude konat tradiční slavnostní vyvrcholení obvykle pořádané kolem 10. prosince, kdy se slaví mezinárodní Den lidských práv, který byl vyhlášen jako připomínka přijetí Všeobecné Deklarace lidských práv Valným shromážděním OSN 10. prosince 1948. Deklarace se stala základem pro vypracování dalších lidskoprávních dokumentů a dodnes je všeobecně uznávanou normou mezinárodního práva.

Zdroj: ČTK
Foto: Pixabay

Go to TOP