Kabinet odsouhlasil pět set milionů korun na pomoc cestovnímu ruchu

Půl miliardy korun na pomoc cestovním kancelářím, agenturám a průvodcům schválila na svém jednání v pondělí 19. října vláda. Peníze budou vyčleněny z rozpočtu Ministerstva pro místní rozvoj (MMR). Program Covid Cestovní ruch byl měl být vyhlášen do konce října 2020 a čerpat z něj bude možné až do června roku 2021.

 

Podle schváleného předkladu by cestovní kanceláře (CK) měly mít možnost získat podporu ve výši 2,75 procenta z plánovaných tržeb z prodeje zájezdů a služeb na rok 2020.

Cestovní agentury by měly dostat 500 korun za každý zájezd zrušený kvůli pandemii onemocnění Covdi-19, který byl zakoupený od 1. prosince 2019 do 1. října 2020. Nárok by měly mít také na náhradu za zrušené pobyty v lázních, a to za dobu, kdy musela být zařízení s ohledem na opatření vlády uzavřena. Pro agentury zaměřené na příjezdový cestovní ruch kabinet „přiklepl“ dotace 50 000 korun za podmínek, že jim příjmy z činnosti klesly proti loňsku o polovinu.

Průvodci by mohli obdržet 50 000 korun, jestliže zdarma poskytnou své služby v rozsahu alespoň deset hodin školským zařízením, jejichž zřizovatelem je stát, obec nebo kraj. Tuto sumu si mohou nárokovat i v případě, že podstoupí rekvalifikaci akreditovanou Ministerstvem školství (například pedagogické minimum), aby získali další uplatnění na trhu práce. Pokud průvodci žádnou z těchto podmínek nesplní, budou moci žádat o příspěvek v maximální výši 40 000 korun.

Pomoc z programu Covid Cestovní ruch by měla být poskytována na základě pravidel podpory de minimis, která má limit 200 000 eur (asi 5,3 milionu Kč). MMR by ale mělo případně jednat o využití tzv. dočasného rámce na tento program. Maximální suma z veřejného podpory na jednoho žadatele je v tomto případě 800 000 eur (asi 21 milionů Kč).

Podle údajů, které poskytlo MMR, klesl počet cestovních kanceláří od začátku roku do 1. října o 100 na 756. Dočasně přerušilo činnost 104 kanceláří, 11 jich ukončilo provoz a sedm vyhlásilo úpadek. V CK a agenturách je zaměstnáno přibližně 14 tisíc lidí.

 

Zdroj: ČTK
Foto: Pixabay

Go to TOP