Ministryně spravedlnosti jednala s prezidentem Zemanem. I o zprávě EK

Ministryně spravedlnosti Marie Benešová nepovažuje za přiléhavou zprávu Evropské komise o právním státu v Česku. Chce se kvůli ní setkat s místopředsedkyní Evropské komise Věrou Jourovou, která podle ní čerpala informace pouze od neziskových organizací.

„Tady nikdo neusiluje o to, aby se brala soudcům nezávislost, já teda rozhodně ne, já za to naopak tvrdě zaplatila v minulosti,“ řekla ministryně po dnešním jednání s prezidentem Milošem Zemanem v Lánech. Dodala, že s ní kvůli přípravě zprávy, která vyšla koncem září, nikdo nemluvil. „Teď pracuji na tom, abychom se setkali s paní Jourovou a začali jsme komunikovat, protože čerpala svoje poznatky jen z neziskových organizací a byly to pouze dojmy,“ dodala.

S prezidentem Milošem Zemanem dnes mluvila také o novinkách v justici, rozpočtu ministerstva na příští rok či výběrových řízeních. „S rozpočtem jsem v rámci možností spokojená, že mi zatím neubrali peníze. V podstatě jsem na stejném, je to nějakých 32 miliard a nějaké drobné. Dá se s tím vyjít, ale nemůžeme si výskat,“ řekla.

Ministryně spravedlnosti s prezidentem mluvila také o výběrových řízeních v justici, například o výsledku výběru kandidáta na soudce Tribunálu Soudního dvora EU, kterým bude právník David Petrlík. „Pan Petrlík zazářil před komisí a byl logický vítěz, tak jsem prezidenta informovala o jménu, jeho minulosti, že je jazykově vybaven a sype judikáty z rukávu. Tím přesvědčil komisi.“

Zdroj: ČTK
Foto: AD

Go to TOP